Šta će biti tema dijaloga sa Prištinom? VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da u ponedeljak putuje u Brisel, gde će u utorak biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 10.06.2021.

20:28

Šta će biti tema dijaloga sa Prištinom? VIDEO
Foto: Tv Prva

Nekoliko dana pred nastavak dijaloga u Prištini i vlast i opozicija tvrde da je jedini uslov da se dijalog nastavi međusobno priznanje.

Predsednik Vučić je naglasio da ovo nisu laki dani za Srbiju, ali da se niko neće predati. Istakao je da ga ne zanimaju komentari koji dolaze iz Prištine.

"Mislim da je dijalog važan, da je važno da pokažemo poštovanje prema Evropskoj uniji, ali da je važno i zbog nas da razgovaramo - da bi smo spuštali tenzije, da bismo obezbedili bezbednost za naš narod na Kosovu i Metohiji", naglasio je on.

Aljbin Kurti je na Samitu Zapadnog Balkana, na kome je učestvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatražio da se redefiniše CEFTA sporazum, tako što bi Kosovo bilo tretirano kao država. Premijerka mu je odgovorila da ne postoji nijedan argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije.

"Njegov manir je da sve počinje od njega i od ove nove administracije u okviru privremenih institucija u Prištini, a to je 'više ne može ovako da se regionalno sarađuje, nego ćemo mi sada da imamo jedan potpuno drugačiji format u kome smo mi jednaki partneri. Rekla sam da to nije moguće", izjavila je premijerka Brnabić nakon Samita.

Nekoliko dana pred nastavak dijaloga u Prištini i vlast i opozicija tvrde da je jedini uslov da se dijalog nastavi međusobno priznanje.

U svojim izjavama Kurti obećava javnosti da će preispitati dosadašnje sporazume, da neće dozvoliti formiranje zajednice srpskih opština, ali da neće nastaviti, već će početi ispočetka dijalog sa Beogradom. Prva tema, kako kaže, biće sudbina nestalih.

Međutim, Bajram Ćerkini iz Resursnog centra za nestala lica, tvrdi da njima o tome ništa nije javljeno. "I dan-danas ne znamo kako će da bude ta tema i šta će da pregovaraju", naglašava on.

Porodice nestalih Srba i Albanaca očekuju da konačno saznaju sudbinu svojih najmilijih, ali nisu sigurni u Kurtijevu iskrenost.

Silvana Marinković, iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih, tvrdi da su već imali su priliku za to.

"Jedna od tačaka jeste bila tema o nestalima, međutim, prištinska strana je odbila razgovor o tome", kaže Marinkovićeva i dodaje da je Srbija uradila sve što je od nje tražio.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: