"Do kraja godine" se stavlja tačka na problem?

Bivši glavni pregovarač kosovske strane u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni smatra da bi do kraja ove godine mogao da se postigne sporazum sa Srbijom.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Depositphotos/lajo_2
Foto: Depositphotos/lajo_2

I tako stavi tačka na pregovore, prenosi portal Reporteri.

Hiseni smatra da dijalog mora biti zaključen uzajamnim priznavanjem i da ne sme da ostane nerešen nijedan aspekt sukoba između Srbije i Kosova.

“Imamo trenutak i ako ćemo znati kako da ga iskoristimo, možemo da završimo proces u ovoj godini i ne vidim da je uopšte nemoguće da Kosovo i Srbija potpišu konačni sporazum do kraja godine “, naglasio je Hiseni u intervjuu za Juronjuz Albanija.

Ipak, prema njegovim rečima, to zavisi od toga da li je kosovski premijer Aljbin Kurti svestan da se američki sporazumi i naredbe moraju sprovoditi.

Hiseni naglašava da Kurti mora da se odrekne arogancije koju on i Samoopredeljenje pokazuju i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici.

„Nadam se i želim da vlada Kosova shvati koliko je važno i korisno da Kosovo nastavi tamo gde je stalo, sa onim okvirom osnovnih principa koji je vrlo jasan i usmeren na usklađivanje opšteg sporazuma koji bi definitivno trebalo da sadrži uzajamno priznanje “, izjavio je Hiseni, koji kaže da od sastanka u Briselu 15. juna ne očekuje „ništa spektakularno“.

Mišljenje ovog bivšeg glavnog pregovarača je da Kosovo mora da pokaže ozbiljnost u međunarodnim odnosima i da ne može zanemarivati sporazume koji su ratifikovani u Skupštini.

„To nije način na koji funkcioniše spoljna politika bilo koje zemlje, posebno politika države koja još uvek nije zaključila svoj statut“, rekao je Hiseni i naglasio da Kosovo „ne može da igra potpunu nezavisnost u spoljnoj politici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 75 idi na stranu