FBI uhvatio kriminalce putem aplikacije za koju mislili da je napravio "kriminalac za kriminalca" VIDEO

Pod vođstvom FBI-ja, 16 zemalja učestvovalo je u operaciji "Trojanski štit".

Izvor: prva
Podeli
Printscreen: TV Prva
Printscreen: TV Prva

Srbi među najvećim korisnicima aplikacije ANOM, koju je FBI podmetnuo kriminalcima

Trogodišnja globalna operacija infiltriranja u organizovani kriminal pomoću šifrovane aplikacije nazvana je "najsofisticiranijom" klopkom za kriminalce na svetu.

Dok su kriminalci širom sveta raspravljali o isporukama droge, ubistvima i drugim kriminalnim aktivnostima putem aplikacije ANOM, sve vreme posmatrao ih je - FBI, koji je taj softver i prodavao.

27 miliona razmenjenih poruka sa preko 12.000 uređaja na 45 jezika bile su na tacni istražnim organima.

Uglješa Grgur, detektiv i pravnik kaže kako je među kriminalcima je važilo pravilo da je tu aplikaciju izmislio "kriminalac za kriminalca".

"FBI je bio na sastanku sa Tužilaštvom za organizovani kriminal gde su radili na tom slučaju gde su otkrivene organizovane kriminalne grupe", kaže on.

Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezebdnost je rekao da je, pored hapšenja Daria Đorđevića Dekstera, rešena i jedna otmica u Srbiji, podsećajući na slučaj državljanina Srbije koji je otet i zlostavljan u Beču zbog duga.

Akcija Trojanski štit je počela 2018. kada je FBI uhapsio Kanađanina koji je snabdevao kriminalce šifrovanim telefonima. Istražitelji su se tada odlučili za novu taktiku: stvaranje sopstvenog softvera i ANOM je 2019. godine počeo sa radom.

ANOM je pomogao da se otkrije 21 zavera za ubistvo, zapleni skoro 10 tona teških droga i zapleni gotovo 50 miliona dolara u kešu.

Razbijanjem aplikacije Skaj početkom godine i sada padom Anom-a, narko karteli i kriminalne grupe moraće da pronađu novi način komunikacije, koji neće uključivati i policiju.

Pogledajte opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu