Nova oprema u niškom sudu - soba za svedoke VIDEO

Viši sud u Nišu dobio je opremu za specijalne prostorije i videokonferencijsku opremu za svedočenje posebno osetljivih svedoka.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2021.

21:20

Nova oprema u niškom sudu - soba za svedoke VIDEO
Printscreen: TV Prva

Na taj način se oštećeni ili svedok ne susreće u sudnici sa optuženim i ne izlaže se dodatnoj traumi i strahu. Status posebno osetljivih svedoka najčešće imaju žrtve teških krivičnih dela, poput nasilja u porodici, trgovine ljudima i seksualnih delikata.

Tamara Savić, sudija Višeg suda u Nišu, ističe da dobijena oprema treba da smanji nelagodnost i neprijatnost svedoka.

"Svrha je da se svede na najmanju moguću meru sva ta stresna situacija koja je nužno izazvana kod tog svedoka činjenicom da treba da dođe u sud i da iskaz, kao i da se sretne sa optuženim u istoj prostoriji, odnosno istoj sudnici", kaže ona.

Aleksandra Karimanović, majka devojčice koja je bila žrtva Malčanskog berberina, smatra da bi susret njene ćerke sa njim bio šokantan.

"Naravno da je mnogo bilo lakše ovako. Sudija je odradila da ona ne bude niti u pogledu sa njim, niti da ga čuje", tvrdi Karimanović.

Žrtvama je omogućeno da prilikom davanja iskaza u posebnoj prostoriji imaju i podršku psihologa, socijalnog radnika ili drugih stručnih lica.

Opširine pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: