Bajden se sprema za turneju, šalje i poruku: "Da Putinu i Kini bude jasno..."

Američki predsednik Džozef Bajden sprema se da krene na prvu inostranu turneju od stupanja na dužnost.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.06.2021.

17:03

Bajden se sprema za turneju, šalje i poruku:
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Prva tačka njegove turneje je Velika Britanija, gde će učestvovati na samitu G7, a nakon toga će se sastati i sa rukovodstvom NATO i EU u Briselu, a zatim 16. juna sledi samit s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Putovanje predstavlja test za demokratskog predsednika i njegovu sposobnost u poboljšanju odnosa sa glavnim saveznicima, koji su razočarani od poslednjih pregovora sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, piše Rojters.

Bajden će prvo posetiti primorsko selo na jugozapadu Velike Britanije Kornvol, u kome se održava samit grupe G7 i na kome će se najverovatnije razgovarati o vakcinaciji, trgovini i klimatskim promenama.

Kako se navodi, Bajden se može suočiti sa pritiskom da učini više na deljenju američke vakcine i snabdevanjem drugih zemalja nakon početnog zaloga od 20 miliona doza najavljenih prošle nedelje.

Posle tri dana samita grupe G7, Bajden i njegova supruga Džil posetiće kraljicu Elizabetu u dvorcu Vindzor, a posle toga, otputovaće u Brisel na razgovore sa liderima NATO-a i Evropske unije.

Svoje putovanje po Evropi Bajden završava posetom Ženevi, gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 16. juna.

Bajden ističe da želi da pošalje signal Rusiji i Kini da su Amerika i Evropa jedinstvene.

"Jačanje alijanse. Da Putinu i Kini bude jasno da su Evropa i Amerika čvrsto povezane", rekao je Bajden neposredno pred poletanje za Veliku Britaniju.

On je priznao i da ne zna da li će on i njegov ruski kolega uspeti da se sporazumeju kada je reč o pitanju sajberbezbednosti, ali da će to biti tema njihovih razgovora.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je ranije da Bajden započinje turneju "sa pozicije sile".

On je takođe rekao i da Amerika na predstojeći susret lidera SAD i Rusije ne gleda kao na ohrabrenje, već kao na deo odbrane američkih interesa i vrednosti koje su od "životne važnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: