"Umesto što obmanjuju javnost i sabotiraju dijalog, neka priznaju da ih mir i stabilnost ne interesuje"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da albanski političari u Prištini dokazuju da ih dijalog, dogovor i traganje za kompromisom ne zanima.

Izvor: RTS
Podeli
Printskrin: TV Prva/arhiva
Printskrin: TV Prva/arhiva

To "dokazivanje" odnosi se na preteću poruku da jedino ishodište dijaloga Beograda i Prištine mora biti takozvano međusobno priznanje, prenosi RTS.

"Umesto što bezočno obmanjuju javnost i svakodnevno sabotiraju dijalog, neka priznaju da ih ne interesuje građenje mira i stabilnosti, već da se zalažu za zamrznuti konflikt i svakodnevne tenzije na terenu, koje su nažalost opasnost i alternativa dijalogu", naveo je Petković.

On je istakao da nametnuta rešenja i jednostrani potezi niti su dijalog, niti pomažu međusobnom razumevanju i dogovoru, već pojačavaju tenzije i jaz koji postoji među narodima na teritoriji Kosova i Metohije.

Beograd je, ponavlja, kredibilan partner u dijalogu i spreman je da u najboljoj volji sedne za pregovarački sto u Briselu, da bismo rešavali pitanja od interesa i za srpski i albanski narod u pokrajini, a pitanje međusobnog priznanja niti je tema, niti će biti tema u statusno neutralnom dijalogu u Briselu.

Zato, ističe, neka albanski političari ne troše uzalud dnevnice, ako ih samo to zanima, nego neka taj novac pametnije potroše na svoju urušenu ekonomiju", rekao je Petković.

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je da se pripremaju za dijalog sa Beogradom 15. juna u Briselu i da im je cilj postizanje dogovora "radi uzajamnjog priznavanja u postojećeim granicama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu