Objavljen datum: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine; poznato sa kim će Vučić razgovarati

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počeće 15. juna u Briselu.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

12:10

Objavljen datum: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine; poznato sa kim će Vučić razgovarati
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Informaciju je objavio portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

”Sastanku će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prvi put novi premijer Kosova Aljbin Kurti”, najavio je Stano.

Stano dodaje da će sastanku posredovati šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Stano naglašava da je u pitanju nastavak dijaloga koji je počeo 2011. godine i da sve postojeće obaveze i proces ostaju isti.

"Ovo će biti prvi sastanak dijaloga kome će prisustvovati novi premijer Kosova, Aljbin Kurti, i zato se očekuje da će predsednik Vućić i premijer Kurti razgovarati o načinima kako nastaviti dijalog. To će biti glavna tačaka i osnovna namera razgovora", rekao je Stano.

On napominje da ne postoji "stari i novi dijalog", već da je u pitanju proces koji traje pod pokroviteljtsvom EU i kroz koji se napreduje ka evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

"Dijalog traje od 2011. godine i nastavlja se sledećim sastankom koji je u utorak. Tokom ovog procesa partneri za razgovore su se menjali, menjale su se vlade, ali obazveze i proces ostaju", naglasio je Stano.

Portparol EU je istakao da su sva pitanja koja su do sada bila razmatrana u dijalogu, ali i ona koja će tek biti na stolu, ključna za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

"EU i zemlje članice, kao i SAD, očekujemo od obe strane da nastave svoju posvećenost angažmanu u dijalogu, da primene sve postojeće sporazume, ali i da pokažu spemnost na kompromis, kako bi se stiglo do konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", zaključio je Stano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: