"Pravda je izvršena"

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc kazao je na sednici SB UN da je presudom Ratku Mladiću "pravda izvršena".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN: Ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni; "Zna se ko je đavo" VIDEO

Rusija na sednici Saveta bezbednosti: Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca? VIDEO

Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor VIDEO/FOTO

On je ovo rekao u utorak na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja se delimično odvija putem video linka, komentarišući odluku da se Mladić pravosnažno osudi na doživotnu robiju.

"Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta", rekao je Bramerc, uz ocenu da je Mladić bio "simbol globalne nekažnjenosti".

On je rekao i da želi da skrene pažnju na "veličanje ratnih zločinaca", napominjući da "neki tvrde da je Ratko Mladić heroj i negiraju zločine". "U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno negirao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj", rekao je Bramerc.

Prema njegovim rečima, "veličanje zločinaca predstavlja poslednji akt genocida". On je rekao da u slucaju Jovice Stanišica i Franka Simatovića Frenkija očekuje presudu u skorijoj buducnosti i da njegova kancelarija traži preostalih šest begunaca.

Bramerc je istakao da je njegova kancelarija zadovoljna presudom kojom je Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, ali i da su svesni rada koji ih još očekuje. Naveo je da njegovu kancelariju i dalje čeka "bitan rad" na slučajevima mnogih Mladićevih saradnika koji, kako je rekao, i dalje čekaju da im se sudi za zločine, kao i drugih izvršilaca zločina u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Među prioritetima, kako je rekao je i to da podrže nacionalne jurisdikcije da sude ratnim zločincima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu