22 godine Kumanovskog sporazuma: "Slomili smo ih. I sada treba da se povučemo" VIDEO

Kumanovski sporazum 9. juna 1999. godine označio je kraj NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Izvor: B92, Prva

Sreda, 09.06.2021.

09:42

22 godine Kumanovskog sporazuma:

Dokument su potpisali general Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, policijski general Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson.

General Božidar Delić govorio je Jutarnjem programu TV Prva povodom godišnjica potpisivanja sporazuma.

"Dok se govorilo tamo na miru, mi smo se suočavali sa najstrašnijim napadima. Bile su spekulacije da smo pretrpeli velike gubitke. Mi koji smo tada bili na planini Paštrik sa svim snagama do žrtovanjima (nastojali da) omogućimo političarima da budu ravnopravniji na sastanku. Sama činjenica da na pregovore nije hteo da ide moj komandant, govori kakav smo odnos imali prema tome. Na terenu smo slomili operaciju NATO 'Strela' ", kazao je Delič u razgovoru za TV Prva.

"Kada vas 24 sata bombarduje avijacija... Poslednje gubitke imali smo 8. na 9. jun. To je poslednji napad avijacije. Ona je i narednih dana bila (aktivna), ali kopneni napadi Šiptara da uđu na našu teritoriju trajali su do povlačenja, odnosno 14. juna", objasnio je on.

Na pitanje da li je moglo da se dobije sporazumom više, on je istakao da su "dobili informaciju da ostaje vojska, policija, da se vraćaju jedinice koje su dolazile sa šire teritorije Srbije" i da "dolazi KFOR".

“Onda smo dobili sporazum ‘uzmi ili ostavi’... Mi to kao vojnici nećemo prihvatiti. Gledali smo kako smo slomili operaciju koju je planirala Amerika. Pešadija su im bili Albanci. Mi smo taj deo posla odradili i sada treba da se povučemo. Mislio sam da će vojnici da se raduju, ali nisu. Teško im je bilo objasniti.
Tu gde sam branio zemlju, bila je moja kuća. Bilo je teško ubediti vojnike, a onda razgovarati sa civilima. Tražili su odgovor. Oni su meni verovali kao komandantu, ali ne političarima”, kazao je on.

"Uvek se od nas tražilo da ispunimo tačke sporazuma. Nije obezbeđen povratak ljudi, kao ni vojske, imali smo već spremljenu jedinicu. Dobili smo odgovor: ‘Ali ja nemam mandate da razgovaram sa vama o tome’ ", dodao je general.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: