Iran: "Naša nuklearna politika ostaje ista"; SAD: "Sankcije ostaju"

Iranska politika u pregovorima sa svetskim silama za oživljavanje teheranskog nuklearnog sporazuma ostaće nepromenjena posle predsedničkih izbora 18. juna.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2021.

16:18

Iran:
Foto-ilustracija: Profimedia

Ovo je danas izjavio portparol iranske vlade Ali Rabiei, dodavši o tom pitanju odlučuje njegovo najviše rukovodstvo. S druge strane, američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da predviđa da čak i ukoliko se Iran i SAD dogovore o povratku u nuklearni sporazum, stotine američkih sankcija prema Teheranu ostaće na snazi.

Iranski zvaničnici i analitičariI navali su da i dalje postoji mnoštvo prepreka za oživljavanje nuklearnog sporazuma, o kome bi trebalo da budu nastavljeni pregovori ove sedmice, što sugeriše da je povratak sporazumu daleko, preneo je Rojters.

"Pokazali smo da se držimo svojih međunarodnih obaveza u svim okolnostima i to je nacionalna odluka", rekao je Rabiei na konferenciji za novinare.

On je naveo da je iransku nuklearnu politiku utanačio vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei, da ona nije povezana sa unutrašnjim kretanjima i da će nova vlada zadržati istu politiku kao što je ona izneta na bečkim pregovorima započetim u aprilu.

"Sve dok se sve strane u nuklearnom sporazumu budu pridržavale svojih obaveza, mogu biti sigurne da Iran neće napustiti svoje obaveze", rekao je Rabiei.

S druge strane, američki državni sekretar Entoni Blinken je danas rekao da predviđa da čak i ukoliko se Iran i SAD dogovore o povratku u nuklearni sporazum, stotine američkih sankcija prema Teheranu ostaće na snazi.

"Predviđam da čak i ako se vrate u sporazum stotine sankcija ostaju, među kojima su i sankcije koje je uvela administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa", naveo je Blinken, a preneo Rojters.

Blinken je dodao da ukoliko Iran ne bude privržen uslovima iz JCPOA, sankcije će ostati na snazi čak i ukoliko se iransko ponašanje promeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: