Rusija na sednici Saveta bezbednosti: Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca? VIDEO

U Njujorku je večeras počela sednica Saveta bezbednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/The World in HDR
Shutterstock/The World in HDR

Predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbedosti UN je rekao da primećuje entuzijazam kada se priča o osuđivanju Srba

"Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda", kazao je on.

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasas

"Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika" kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

Predstavnik Rusije je podsetio na loše zdravlje Ratka Mladića, i da i dalje nisu dobili nikakve informacije o tome.

Bramerc: Pravda je izvršena

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc ocenio je večeras, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja se delimično odvija putem video linka, da je "pravda izvršena" nakon što je Ratko Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

"Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta", rekao je Bramerc, uz ocenu da je Mladić bio "simbol globalne nekažnjenosti".

On je rekao i da želi da skrene pažnju na "veličanje ratnih zločinaca", napominjući da "neki tvrde da je Ratko Mladić heroj i negiraju zločine".

"U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno negirao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj", rekao je Bramerc.

Prema njegovim rečima, "veličanje zločinaca predstavlja poslednji akt genocida".

On je rekao da u slucaju Jovice Stanišica i Franka Simatovića Frenkija očekuje presudu u skorijoj buducnosti i da njegova kancelarija traži preostalih šest begunaca.

Bramerc je istakao da je njegova kancelarija zadovoljna presudom kojom je Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora, ali i da su svesni rada koji ih još očekuje.

Naveo je da njegovu kancelariju i dalje čeka "bitan rad" na slučajevima mnogih Mladićevih saradnika koji, kako je rekao, i dalje čekaju da im se sudi za zločine, kao i drugih izvršilaca zločina u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Među prioritetima, kako je rekao je i to da podrže nacionalne jurisdikcije da sude ratnim zločincima.

Adijus: Srbija ne sarađuje, nije izručila Radetu i Jojića

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmelo Ađijus izjavio je večeras da Srbija ne sarađuje sa Mehanizmom i ne ispunjava svoje obaveze, iako je pre više od šest godina poslat zahtev da se sudu isporuče Vjerica Radeta i Petar Jojić zbog navodnog nepoštovanja Haškog tribunala.

On je na početku sednice Saveta bezbednosti UN o radu Mehanizma rekao da je i ranije izveštavao o neuspehu Srbije, koja je do sada tri puta odbila da isporuči Radetu i Jojića.

"Srbija tako slabi primenu mehanizma i suprotstavlja se međunarodnoj zajednici", rekao je Adijus i dodao da bez želje države da pomogne napori ne mogu da se materijalizuju.

On se osvrnuo i na današnju potvrdu presude bivšem generalu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i zahvalio sudijama.

"Ovo je vrhunsko dostignuće procesa. Ovo daje nadu da će počinioci zločina biti izvedeni pred pravdu i nadu da će porodice žrtava imati neku vrstu pomirenja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ostaju još dve presude, među kojima je i ona Franku Simatoviću 30. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu