Dodik poslao hitno pismo Savetu bezbednosti UN; odmah za njim i Komšić

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poslao je pismo predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2021.

21:15

Dodik poslao hitno pismo Savetu bezbednosti UN; odmah za njim i Komšić
EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Dodik je u pismu Savetu bezbednosti UN, kojem predsedava Estonija, naveo da nije postignuta saglasnost u okviru predsedništva BiH.

Mimo svih propisa i pravila, BiH će predstavljati stalni predstavnik BiH pri UN, tačnije zastupnik Federacije BiH.

Milorad Dodik je rekao da se RS tome protivi, pošto će to dovesti do velikih organizacionih problema na večerašnjoj sednici.

"Srpski narod, Republiku Srpsku i Srbiju će večeras predstavljati Vučić, a ne Alkalaj", kazao je Dodik za RTS.

Vlasti RS će se obratiti saopštenjem. Nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik u pismu Savetu bezbednosti UN zatražio da se ambasadoru BiH Svenu Alkalaju ne dozvoli da govori na večerašnjoj sednici posvećenioj Haškom tribunalu, hrvatski član Predsedništva Željko Komšić uputio je svoje pismo u kojem navodi da Alkalaj ipak ima odobrenje za obraćanje.

Komšić je u pismu Jurgensonu naveo da Alkalaj ima odobrenje za obraćanje na sednici tog tela i da Dodik šaljući pismo nije postupio u skladu s procedurama Predsedništva BiH.

"Pripala mi je čast da vas informišem o tome da ambasador Sven Alkalaj kao predstavnik Bosne i Hercegovine ima odobrenje da se obrati Savetu bezbednosti na sednici koja će se održati danas", napisao je Komšić.

Kako prenosi Klix.ba, Komšić je komentarišući pismo Dodika rekao da je on "razbojnik poput Mladića".

"Taj istovremeno ne priznaje presude suda Ujedinjenih nacija i piše Savetu bezbednosti s ciljem da spreči obraćanje ambasadora BiH na sednici tog tela", rekao je Komšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: