EU tera migrante zvučnim topovima

Evropska unija finansiraće novu opremu na spoljnoj granici EU u Grčkoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

10:06

EU tera migrante zvučnim topovima
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Kako se najavljuje, uz pet metara visoku ogradu biće se posebne kamere i detektori laži kojima će proveravati da li migranti govore istinu o svom identitetu i državi iz koje dolaze, jer velika većina njih pristiže bez ikakvih dokumenata.

Također, predviđeni su i zvučni topovi kojima će stvarati buku i tako odvraćati migrante od dolaska na granice EU.

Evropska levica i Zeleni zgroženi su ovim potezima Brisela i Atine. Zbog prepunih izbegličkih kampova, sukobljene države članice EU godinama neuspešno pokušavaju da dogovore zajedničku politiku azila, pošto je sve veći br. migranata koji dolaze Evropu,

EU je odlučila da protiv migranata krene kamerama, detektorima laži i zvučnim topovima, što bi moglo da zaustavi priliv izbeglica u zemlje EU. Na grčko-turskoj pograničnoj reci Evros trenutno se isprobava tehnologija posebnih kamera koje prodiru i kroz lišće kako bi se pronašli ljudi koji se skrivaju u žbunju.

"Europska komisija podržava ovaj projekat sa osam miliona evra, što je samo jedan od mnogih projekata", tvrdi Erik Markart, zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu, ističući kako sad imaju situaciju u kojoj se čini da glasna buka iz topova odvraća ljude da uopšte dođu do graničnih prelaza i podnesu zahtev za azil.

"To apsolutno nema nikakve veze s poštovanjem ljudskih prava i dostojanstva, kao ni s evropskim pravom" ogorčen je Markart.

Zvučni top trebalo bi da bude vrsta fizičke barijere. Uređaj postavljen na oklopno vozilo izaziva buku poput mlaznog motora. Aktivisti za ljudska prava to vide kao napad na zdravlje migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: