Sutra presuda Ratku Mladiću; "Očekujem potvrdu doživotne kazne"

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 07.06.2021.

11:11

Sutra presuda Ratku Mladiću;
EPA/MARTIN MEISSNER POOL

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serž Bramerc je uoči izricanja presude Ratku Mladiću kazao kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora.

"Optimisti smo da smo uspeli ubediti sudije Žalbenog veća da potvrde prvostepenu presudu", rekao je Bramerc u intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BH Radio 1.

Petočlano žalbeno veće MICT izreći će sutra presudu Mladiću u sedištu suda u Hagu.

Tužilaštvo MICT delimično se žalilo na presudu koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) doneo ratnom komandantu vojske bosanskih Srba 2017. godine, osudivši ga na doživotni zatvor.

Kriv je za najteže ratne zločine

Mladić je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, ali veće MKSJ-a odbacilo je navode da je odgovoran za genocid počinjen u pet drugih opština u BiH 1992. godine, poput Prijedora, gde su snage bosanskih Srba proterane i ubijene gotovo celokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo.

Tužilaštvo je zatražilo od drugostepenog veća MICT-a da potvrdi ovu tačku optužnice, a žrtve zločina se tome nadaju, dok Mladićeva odbrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponovno suđenje.

Bramerc je uveren da će kazna doživotnog zatvora biti potvrđena, ali je upozorio da će i nakon toga ostati problem stvoren pokušajima osporavanja dokazanih na sudu i relativizacije zločina. Bramerc ističe da je veličanje ratnih zločinaca i poricanje genocida u regionu zapadnog Balkana sada prisutnije nego što je bilo pre deset godina, pa planira da upozori Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija kada podnese redovni izveštaj tužilaštvu MICT .

Dodao je da se ne sme tolerisati neodgovornost političara kada kažu da u Srebrenici nije bilo genocida.
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
"Veoma važna odluka"

"Da li će presuda Mladiću nešto promeniti? Nažalost, mislim da ishod neće uticati na neke od nacionalističkih političara, ali rekao bih da će ovo biti veoma važna odluka koja će podržati istinu, stvarnost počinjenih zločina, brutalnost ovo će biti veoma važna odluka ", rekao je Bramerc, podsetivši da je više od 150 svedoka u Hagu svedočilo da su u Srebrenici počinjeni stravični zločini, te da su prikupljeni brojni materijalni dokazi koji su bili neoborivi.

Upitan da li se pomirenje i dalje može očekivati na osnovu sudski dokazanih istina i činjenica o ratnim zločinima, Bramerc je odgovorio da sama suđenja ne vode automatski do pomirenja, ali da pružaju preduslove koji pružaju šansu za pomirenje.

"Ako se želite dogovoriti o zajedničkoj budućnosti, morate se složiti o prošlosti i morate prihvatiti utvrđenu odgovornost pojedinaca koji su počinili stravične zločine, tako da iskreno mislim da suđenja pred MKSJ-om, ali i suđenja na lokalnom nivou nivou, izuzetno su važni i da su preduslov za pružanje šanse za pomirenje".

Glavnu prepreku procesima pomirenja smatra političarima koji još uvek žive u prošlosti i koji više vole da razgovaraju o duhovima prošlosti nego da se bave problemima s kojima se ljudi danas suočavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: