Meteorolog otkrio kakvo će biti ovo leto; Ne obećava

Beograd -- Prva polovina leta biće topla, sa čestom pojavom nepogoda i padavina lokalno, rekao je danas meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

Izvor: Kurir
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

"Svakog dana žuti meteoalarm"

RHMZ upozorava; U Vranju voda do kolena

On dodaje da se u avgustu očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana nego u julu.

Govoreći za K1 TV, on je istakao da će dani tokom juna i jula biti topliji, ali sa čestom pojavom pljuskova i grmljavine lokalno, dok se za kraj jula i avgust - očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana.

"Očekujemo da avgust bude topliji u odnosu na juli, i uopšte prvu polovinu leta, koje meteorološki počinje od juna", rekao je on.

Govoreći o grmljavinama, Todorović je rekao da je njihova sezona od kraja aprila do početka oktobra, kao i da je maksimalan broj grmljavinskih oblaka krajem juna i u prvoj polovini jula.

On je istakao da grmljavinski oblaci nastaju za 5-10 minuta na nekom mikromestu, po pravilu po podne.

"Prva stvar je preventiva. Ako se ide na bilo gde na otvoreno, da se gleda prognoza za grmljavinske oblake. Ako su već napolju, da se ode do prvog čvrstog objekta kada se čuje prva grmljavina. Po grmljavini nikako ne treba biti na poljani, ni u vodi, niti uz usamljeno drvo", rekao je on.

Kako se zaštititi od grmljavine i udara groma?

Dodao je da ko se zatekne na otvorenom u prirodi, da nađe šiblje ili šikaru gde može da legne ili čučne.

"Samo da čovek ne štrči iznad ravnine", rekao je on.

Profesor ETF-a u penziji Milan Savić rekao je da se po grmljavini treba sakriti u zatvoreni prostor, ili naći zaklon pored zgrada.

"Automobil je dobra zaštita, nikako otvoreni prostor. Treba izbeći prirodu ako se očekuje grmljavina", rekao je on.

Stanovi koji su zaštićeni gromobranskom instalacijom su bezbedni, istakao je Savić i dodao da može da postoji problem kod nelegalne gradnje. Istakao je i da kompjutere i televizore treba zaštititi uređajima za prenaponsku zaštitu kako ne bi došlo do njihovog oštećenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu