Skupština podržala Predlog za promenu Ustava

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su Predlog za promenu Ustava, koji je podnela vlada.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je tema vladavine prava izuzetno važna za vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije.

"Moramo da ojačamo vladavinu prava u Srbiji i to će dovesti do rasta prosečnih plata i penzija. Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osećaja gradjana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosudje nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije", rekla je Ana Brnabić u Skupštini Srbije, obrazlažući predlog za promenu Ustava.

Kako je ranije objašnjeno, poslanici će se u ovoj fazi izjasniti o nameri Srbije da menja najviši zakonski akt u delu o pravosuđu, dok će se o konkretnim rešenjima raspravljati na nekoj od narednih sednica.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je 16. aprila ove godine Odluku o pokretanju aktivnosti za promenu Ustava, a nakon toga su organizovana javna slušanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Nakon potvrde Skupštine o nameri za promenu Ustava, sledeći korak je organizovanje referenduma.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da bi referendum o promenama Ustava mogao da se održi na jesen, odnosno pre parlamentarnih izbora i raspuštanja Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu