"Crkva da preuzme odgovornost za svoju ulogu"

Katolička crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

To je rekao premijer Kanade Džastin Trudo, nakon otkrića ostataka 215 dece u jednoj takvoj školi.

"Kao katolik jako sam razočaran pozicijom koju je Katolička crkva sada zauzela i koju je zauzimala proteklih godina", izjavio je Trudo novinarima, preneo je Rojters.

"Očekujemo od Crkve da preuzme odgovornost za svoju ulogu u tome", dodao je on.

Između 1831. i 1996. kanadski sistem rezidencijalnih škola silom je odvojio oko 150.000 domorodačke dece iz njihovih domova.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, utvrdila je 2015. godine da je taj, u međuvremenu ukinuti sistem, predstavljao "kulturni genocid".

U izveštaju se dokumentuje strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zverstva kojima su mnoga od 150.000 dece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile hrišćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Izveštaj je utvrdio da je više od 4.100 dece umrlo za vreme boravka u rezidencijalnoj školi. Veruje se da 215 dece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu deo te statistike i da su njihove smrti ostale nezabeležene do ovoga otkrića.

Ove nedelje otkrivena je masovna grobnica 215 domorodačke dece koja su bila učenici škole Kamlups Indijan Rezidenšel Skul u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978. a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

Trudo je izjavio da se mnogi "pitaju zašto Katolička crkva u Kanadi ćuti i ne istupa".

"Pre nego što počnemo izvoditi Katoličku crkvu na sud, nadam se da će verske vođe shvatiti da je to nešto u čemu treba učestvovati, a ne od čega se skrivati", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu