Osveta Orbanu i Si Đinpingu: Gradonačelnik Budimpešte razbesneo Kineze

Objava gradonačelnika Budimpešte da će preimenovati ulice oko planiranog ogranka proslavljenog kineskog univerziteta u prestonici politička je vratolomija.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 04.06.2021.

21:35

Osveta Orbanu i Si Đinpingu: Gradonačelnik Budimpešte razbesneo Kineze
EPA-EFE/Zoltan Balogh HUNGARY OUT

Ona bi trebalo da učvrsti put njegovoj kampanji protiv premijera Viktora Orbana, rekli su analitičari ističući kako to neće zaustaviti projekt niti hoće li utjecati na kinesko-mađarske veze, prenosi "Jutarnji list".

Kad Global Tajms, medij Kineske komunističke partije na engleskom, ovako ljutim rečima počne neki članak to je znak da su visoki državnici u Kini besni.

Reč je o jednom u nizu sukoba u kojem je se jedne strane Karačonj, opozicioni gradonačelnik Budimpešte, a s druge strane Orban, koji je s Kinezima dogovorio da u glavnom gradu Mađarske otvore ogranak Univerziteta Fudan na kojem će biti dostupne diplomske studije liberalnih umetnosti, medicine, poslovanja i inženjerstva za 6.000 studenata.

To je izazvalo bes većine stanovništva Budimpešte, središnje tačke otpora Orbanovim politikama.

Naime, mađarski premijer je uložio silan napor da iz glavnog grada Mađarske otera Centralni evrospki univeritete (CEU). Taj vodeći privatno univerzitet je u Mađarskoj premestilo većinu delatnosti u susednu Austriju 2019. godine nakon što je Orbanova vlada usvojila izmene zakona koje ugrožavaju status te ustanove i pokrenula javnu kampanju mržnje protiv njenog osnivača, preduzetnika Džordža Sorosa.

Uvek je dobro podsetiti da je Orban bio na početku rušenja komunističkog sistema u Mađarskoj na školovanju u Velikoj Britaniji zahvaljujući Sorosevoj stipendiji.

Cena od 2 milijarde dolara

Karačonj je rekao novinarima da će kineski univerzitetski kompleks koštati mađarske porezne obveznike skoro 2 milijarde dolara i da dovodi u pitanje raniji dogovor s vladom o izgradnji studentskog grada za mađarske studente u toj četvrti. Vlada brani projekat: "Univerzitet Fudan omogućiće učenje od najboljih na svetu", kazala je prošle nedelje Tama Šanda, zamenica ministra za inovacije i tehnologiju.

Istraživački centar Republikon Institute u utorak je objavio da se 66 posto Mađara protivi ideji kampusa, dok ju 27 posto podržava.

Budimpeštanski gradonačelnik nije stao samo na rečima nego se dao na posao, pa je odlučio da će preimenovati ulice u blizini budućeg kampusa da bi tako odao počast onima čija ljudska prava krši Peking.

Jedna ulica će se zvati po Dalaj Lami, duhovnom vođi tibetanskog budizma kojeg Peking smatra opasnim separatistom. Druga će se zvati "Ulica ujgurskih mučenika" prema uglavnom muslimanskoj etničkoj grupi za koju Vašington i ostale prestonice tvrde da je žrtva kineskog genocida. Ime treće ulice je "Ulica slobodnog Hong Konga". Četvrta ulica nosiće ime kineskog katoličkog biskupa koji je u zatvoru.

Ljutnju Pekinga je potvrdio i Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"Nekoliko mađarskih političara previše naglašava pitanja vezana uz Kinu kako bi privukli pažnju i ugrozili saradnju Mađarske i Kine. Takvo ponašanje je podlo".

Što i nije preterano u skladu s novom politikom predsednika Si Đinpinga koja traži da se u svetu gradi slika “privlačne” Kine.

Otvaranje prema Kini

Premijer Orban je silno željan dobrih veza s Kinom (i Rusijom). S ovom prvom je, na primer, dogovorio rekonstrukciju železničke pruge Budimpešta-Beograd uz zajam banke iz Pekinga od 2,1 milijardu dolara pri čemu su detalji pozajmkice tajni jer ih je vlada takvima proglasila u doba kad je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije. To je bila prva odluka vlade nakon uvođenja vanrednih mera.

“Mi smo politiku otvaranja prema Istoku započeli još pre 11 godina i to nam se isplatilo u svakom pogledu. U budućnosti će u Mađarsku mnogo investirati partneri iz Japana, Koreje, Kine i Indije, a bez takve strategije danas ne bismo imali najveće kapacitete za proizvodnju baterija na svetu”, rekao je u četvrtak u Ljubljani mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Mađarsku je kao srednjeevropsku državu povijest naučila da srednja Evropa u sporovima Istoka i Zapada uvek slabo prođe. Ne želimo više da budemo gubitnici. Zato se zauzimamo za dijalog Istoka i Zapada temeljen na međusobnom poštovanju, ne zbog Istoka, Kine ili Rusije nego zbog Mađarske”, naveo je Sijarto, dodavši da su važni dijalog i saradnja i da Mađarska ne želi novi hladni rat između Istoka i Zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: