"Podmetnuli su nam minu" VIDEO/FOTO

Vozilo u kojem su bili članovi filmske ekipe naletelo je na protivtenkovsku minu na putu u Susuzlug, a usled eksplozije poginula su dva člana filmske ekipe.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

16:49

Foto: Profimedia

Poginuli su operater azerbejdžanske televizije Siradž Abišov i dopisnik azerbejdžanske Državne novinske agencije Maheram Ibrahimov, kao i predstavnik oblasne izvršne vlasti Arif Alijev, dok su četiri osobe ranjene.

Prema saopštenju Generalnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Azerbejdžan, konstantno se pokreće pitanje namernog i rasprostranjenog podmetanja mina od Jermenije na teritoriji Azerbejdžana, što predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju iz 1949. godine.

"Ovaj incident u Kelbadžaru još jednom dokazuje da je Jermenija namerno podmetnula mine na ovom području tokom prinudnog povlačenja Oružanih snaga Azerbejdžana nakon kontraofanzivnih operacija", navedeno je u saopštenju.

Kako navode, cilj je naneti što veću štetu Azerbejdžanu i stvoriti dodatne prepreke za povratak civilnog stanovništva svojim domovima. Podsećamo da je grupa oružanih snaga Jermenije uhapšena prilikom prodora na teritoriju Azerbejdžana u pravcu Kelbadžara tokom ispunjavanja provokativnih aktivnosti, odnosno miniranja puteva tog područja.

"Ovo još jednom potvrđuje da Jermenija nastavlja sa aktivnostima, koje predstavljaju ozbiljnu pretnju po život i bezbednost kako vojske, tako i civila, i time doprinosi pogoršanju situacije u regionu", navodi se u saopštenju Azerbejdžana.

Ovakvo ponašanje i dalje predstavlja glavnu prepreku u uspostavljanju mira, sigurnosti i saradnje u regionu, napominju. Jermenija snosi kompletnu odgovornost za stradanje azerbejdžanskih civila od nagaznih mina u vreme dok oni obavljaju svoje dužnosti.

U saopštenju se navodi da pozivaju međunarodnu zajednicu da ne zatvara oči pred grubim kršenjem međunarodnih obaveza Jermenije, a naročito pred politikom namernog postavljanja nagaznih mina, kao i da zahteva da Jermenija ispunjava svoje obaveze u skladu sa međunarodnim pravom.

"Azerbejdžan će preduzeti sve odgovarajuće, uključujući zakonske mere, kako bi osigurao mir i bezbednost."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: