Plakao na televiziji VIDEO

Uhapšeni beloruski novinar Roman Protaševič pojavio se na državnoj televiziji i u suzama priznao svoju ulogu u antivladinim protestima

Izvor: Tanjug

Petak, 04.06.2021.

07:23

Plakao na televiziji VIDEO
Foto: EPA-EFE/ STRINGER

Opozicija smatra da je kritičar režima predsednika Aleksandra Lukašenka dao izjavu pod prisilom.

U svom trećem pojavljivanju otkako su vlasti 23. maja prisilile avion ''Rajanera'' u kome se nalazio da sleti u Minsk, Protaševič je u četvrtak uveče priznao da je planirao svrgavanje predsednika Aleksandra Lukašenka organizovanjem nereda i povukao ranije kritike na račun beloruskog lidera, prenosi Rojters.

Za Lukašenka je rekao da ga je u početku kritikovao, ali da je, što se više udubljivao u politiku, sve jasnije shvatao da mnoge stvari zbog kojih su ga napadali predstavljaju pokušaj vršenja pritisaka. Protaševič je u intervju za belorusku televiziju ONT rekao i da su pokrovitelji njegovog kanala planirali da pređu na sprovođenje „ruske agende" nakon što utihnu protesti u Belorusiji, dodaje Sputnjik.

Kako je rekao, razgovaralo se o tome da se možda napravi poseban kanal za Rusiju.

Protaševič je u intervjuu priznao i da je 2014. godine bio u bataljonu „Azov" u Donbasu, ali ne i u zoni borbenih dejstava. On je dodao da se nada i da ga Lukašenko neće predati vlastima samoproglašene Luganske Narodne Republike, gde je Tužilaštvo ustanovilo da je učestvovao u akcijama tokom kojih je otvarana vatra na civile.

Na kraju intervjua Protaševič je sa suzama u očima rekao da se nada da će jednog dana imati ženu i decu.

"Bolno je videti 'priznanja' Romana Protaševiča. Njegovi roditelji veruju da je mučen. Ovo nije Roman kojeg poznajem", rekao je Franak Viačorka, viši savetnik liderke beloruske opozicije Svetlane Tihanovske.

On je na Tviteru naveo da je "ovaj čovek na Gebelsovoj televiziji talac režima" i da se mora učiniti sve što je moguće kako bi se oslobodili Protaševič i još, kako tvrdi, 460 beloruskih političkih zatvorenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: