"SAD podržava dijalog uzmeđu Beograda i Prištine"; "Priština da poštuje vladavinu prava"

Nema vremenskog roka do kada bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude potpisan.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

To je rekao za Tanjug zamenik pomoćnika sekretara SAD i specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer i dodao da je zadovoljan što su se obe strane složile da se dijalog nastavi.

"SAD podržava dijalog, nije strana u tom procesu, ali postoje brojna teška pitanja kroz koja će se proći u dijalogu. Ubeđen sam da će obe strane u dobrom duhu raditi da identifikuju probleme, i da se stvari pomere sa mrtve tačke", rekao je Palmer.

Odgovarajući na pitanje da li je pristrasan, kao što se stiče utisak u srpskoj javnosti, jer kao i Aljbin Kurti govori o međusobnom priznanju, Palmer kaže da je stav SAD poznat i da bi voleli da dođe do međusobnog priznanja, jer je to dobro za obe strane, a kako je istakao, Beograd i Priština bi za početak trebalo da identifikuju oblasti u kojima je moguć kompromis.

Palmer je reagovao i na spekulacije da će tražiti podršku dela opozičije za američki stav o međusobnom priznanju kao rešenju kosovskog pitanja.

"Svaki put kada dođem u Beograd sastajem se sa predstavnicima civilnog društva, članovima opozicije, to je veoma važno da potvrdimo podršku SAD demokratiji i slobodi medija, ulozi civilnog društva u Srbiji. Kada se radi o Kosovu, ono što bismo želeli da vidimo je podrška principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što vidimo kao ključno za srpsko perspektivu na evropskom putu, što je cilj koji je široko rasprostranjen u čitavom političkom spektru", rekao je Palmer.

Zamoljen da otkloni dilemu hoće li nova američka administracija realizovati Vašingtonski sporazum ili je on irelevantan Palmer kaže da je američcki državni sekretar Entoni Blinken bio veoma jasan kada je govorio o Vašingtonskom sporazumu.

"On (Blinken) podržava rad prethodne administracije u vezi pitanja dijaloga Beograda i Prištine. Aspekti vašingtonskih obaveza biće važni u uspostavljanju podrške i uspehu u procesu dijaloga", rekao je Palmer.

"SAD traži od Prištine da poštuje vladavinu prava"

Za SAD i EU veoma je važno da se interesi Srpske pravoslavne crkve na KiM zaštite, a pre svega imovina, kaže za Tanjug zamenik pomoćnika sekretara i specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer.

Na naše pitanje da li je patrijarhu Porfiriju dao garancije da će srpsko kulturno nasleđe na KiM biti zaštićeno, Palmer kaže da je prvi put posle dužeg vremena posetio manastir Visoki Dečani i da je na svim sastancima koje je imao u Prištini istakao očekivanja SAD da će se vlasti u Prištini rukovoditi vladavinom prava, registrovati imovinu crkve kroz proces u katastru i obezbediti da manastiri imaju uredno potraživanje na parcele koje su njihova imovina.

"To je važno za očuvanje kulturnog nasleđa, ali i za pitanje vladavine prava. Moji sastanci sa (Miroslavom) Lajčakom i patrijarhom Porfirijem dali su nam priliku da razgovaramo i da kroz dijalog sa liderima crkve istaknemo i obezbedimo da se briga o imovini crkve reflektuje i kroz proces dijaloga", naglasio je Palmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu