Grčki ministar spoljnih poslova u Prištini: "Podrška se nastavlja", Gervala: "Nezavisnost Kosova je činjenica"

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i njegov zamenik Kostas Fragofijanis su u poseti Prištini.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.06.2021.

11:12

Grčki ministar spoljnih poslova u Prištini:
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Podsećamo, iz grčkog Ministarstva spoljnih poslova nedavno je saopšteno da stav te zemlje ostaje nepromenjen i da Grčka ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias započeo je posetu Kosovu sastankom sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, nakon čega je izjavio da je: "Grčka preduzela nekoliko inicijativa i da u tom smislu podržava da Zapadni Balkan bude na dnevnom redu EU, odnosno da ovaj deo treba da postane integralni deo EU".

"Nećemo dozvoliti da druge zemlje podrivaju stabilnost. Zapadni Balkan pripada EU, ispunili ste ključne uslove, koji su značajni, mi ćemo da nastavimo sa podrškom. Mi smo ovde da vam pomognemo", naveo je Dendijas, koji je i naglasio da podržavaju nastavak dijaloga Kosova i Srbije i postizanje konačnog dogovora.

Dendijas je rekao da Grčka nastavlja da podržava tzv. Kosovo u vladavini zakona i borbi protiv kriminala i korupcije. Takođe, kazao je da se "Grčka zalaže za liberalizaciju viznog režima jer je vaša zemlja (Kosovo) ispunila sve stavke". "Grčki zvaničnici u misiji EULEKS rade na ovom pitanju. Uprkos našem neutralnom stavu po pitanju statusa Kosova, imamo kancelariju u Atini koja je od 2019. godine i dalje tamo i bavi se ekonomskim pitanjima i nadamo se da će ova kancelarija biti još korisnija u našim odnosima između Grčke i Kosova", rekao je Dendijas. "Nezavisnost Kosova je činjenica i što se ona pre prihvati, obezbediće se jedna sigurna perspektiva za Kosovo. Nastavićemo dijalog sa Grčkom po ovom pitanju. Kosovska kancelarija u Atini, iz jednostavne kancelarije za ekonomska pitanja, sada će prerasti u kancelariji takozvanog interesa sa pristupom drugim oblastima, uključujući politiku", navela je Gervala.

Dendijas će se danas sastati i sa predsednicom Vjosom Osmani, predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Dendijas je posetio Kosovo i prošle godine, 9. oktobra 2020. godine, kada je Avdulah Hoti bio na čelu vlade, a Vjosa Osmani vršiteljka dužnosti predsednika Kosova.

On je tada naveo da je njegova poseta, između ostalog, pokazatelj regionalne saradnje među susedima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: