Gorelo nebo iznad Čačka: Evakuisani radnici "Slobode"; Žrtava nema; Čuju se detonacije VIDEO/FOTO

Prema poslednjim informacijama, i dalje se čuju detonacije, ali ne u tolikom intezitetu. Međutim, na licu mesta su i dalje vatrogasci i vojna policija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Eksplozije i detonacije odjekuju Čačkom; U Slobodi već bilo incidenata

Gradonačelnik Čačka saopštio: "Nije bilo žrtava, niti povređenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti"

Eksplozije u "Slobodi": Strah od širenja požara; Evakuisano 30 radnika FOTO/VIDEO

Blokirani su i svi mogući prilazi.

Protokol je takav da će službe moći da uđu u fabriku tek nakon 24 sata od poslednje detonacije, rečeno je za B92.net.

Poslednji radnici fabrike Sloboda koji su bili u trećoj smeni uspešno su evakuisani, tako da u ovoj nesreći nije bilo poginulih.

Policija i dalje ne dozvoljava pristup fabrici, a prema navodima medija, neki od građana su noć proveli u podrumu.

Prema rečima Bratislava Zečevića, načelnika Službe za vanredne situacije grada Čačka, uključio se i Republički sektor za vanredne situacije koji će preduzeti dalje korake.

"U seriji eksplozija koje su se dogodile u kompaniji Sloboda nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti. Evakuisano je 30 radnika kompanije i okolno stanovništvo. Na licu mesta su pripadnici vatrogasnih jedinica SVS i vatrogasne jedinice kompanije Sloboda, na svom FB nalogu objavio je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Podsetimo, direktor Doma zdravlja dr Aleksandar Pajović kazao je da se na licu mesta nalazi veliki broj sanitetskih vozila, a medicinsko osoblje je spremno da deluje ukoliko se ukaže potreba.

"Na licu mesta je poslat maksimalan broj vozila, za sada nema povređenih ali naši ljudi će biti na poziciji sve do smirivanja situacije", kazao je dr Pajović, a prenosi Glas zapadne Srbije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović potvdio je da je u pitanju požar u magacinu municije velikog kalibra.

"Meštani iz neposredne okoline su evakuisani, uz svesrdnu pomoć vatrogasaca i policajaca i prema našim saznanjima za sada nema povređenih", rekao je gradonačelnik Todorović.

Kako je sve počelo?

Krenulo od pumpe za gorivo?

Kako se nezvanično moglo čuti, požar je krenuo od pumpe za gorivo koja se nalazi u okviru fabrike i nakon toga se zapalio magacin koji se nalazi u brdu u Pridvorici i u kom se nalazila protivvazdušna municija.

Nekoliko serija snažnih eksplozija probudile su noćas Čačane oko 1.30 sati posle ponoći. Eksplodirao je magacin topovskih granata u Pridvorici.

Kolege iz agencije RINA sa lica mesta za B92.net rekli su da deluje kao da se eksplozije i požar polako stišavaju i čeka se da se situacija dovoljno stabilizuje da bi ekipe Hitne pomoći, policije i vatrogasaca mogle da uđu unutra.

Na okolnim kućama popucali su prozori.

Aleksandra Ćirović, radnica koja je u trenutku eksplozije bila u fabrici, izjavila je "Novostima" da se sa kolegama nalazila u okviru kompeksa.

"Sa još sedam kolega sam radila u pogonu rezanja kada je došlo do eksplozije. Uspeli smo da se izvučemo i dođemo do jedne zgrade i uđemo u podrum od betona. Ta zgrada nema prozore i bukvalno je ukopana u zemlju. I dalje se nalazimo u tom podrumu. Čuju se detonacije, sve podrhtava. Stravično je", rekla je onda i dodala da ih je pozvao direktor i rekao da budu tu i da će biti evakuisani čim se za to stvore uslovi.

Meštani su pak izjavili da su morali da pobegnu iz kuće.

"Mi smo morali da pobegnemo iz kuće pošto živimo nadomak fabrike, jedva smo izvukli živu glavu, rekla je Jelena iz Čačka. Prema njenim rečima, geleri su pljuštali na sve strane, a njen suprug je video kako gori jedan po jedan magacin, preneo je Info-lider.

Jedan mladić uporedio je ovu situaciju sa ratom.

"Ovo je jezivo, kolone automobila, kao da je rat"
, izjavio je on.

Podsetimo, nakon više od sat vremena posle prve detonacije, eksplozije nisu jenjavale, a geleri su leteli na sve strane.

Na licu mesta se našla i ekipa Hitne pomoći koja zajedno sa policijskom ekipom nije uspela da priđe fabrici, iz bezbednosnih razloga.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, na svom Fejsbuk profilu potvrdio je da je došlo do serije eksplozija u kompaniji "Sloboda" i da nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu