Počela proizvodnja Sputnjika V u Srbiji – obratili se Vučić i Putin FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, s predsednicima Rusije i Argentine Putinom i Fernandesom, označio je početak proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.06.2021.

17:28

Počela proizvodnja Sputnjika V u Srbiji – obratili se Vučić i Putin FOTO/VIDEO
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik Putin i predsednik Vučić obratili su se putem video-veze, a onda je i zvanično označen početak proizvodnje vakcine.

Direktorka Instituta "Torlak" dr Vera Stoiljković obraćajući se zvaničnicima istakla je da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je započela imunizaciju vakcinom Sputnjik V.

"Zahvaljujući toj vakcini i njenoj visokoj efikasnosti od 96,6 odsto, Srbija je očuvala zdravlje svojih građana", naglasila je ona.

Rekla je i da je danas Srbija među liderima u Evropi po broju vakcinisanih građana, sa 30 odsto potpuno vakcinisanih, što je dvostruko više od evropskog proseka.

Vera Stoiljković je navela i da je saradnja Instituta "Torlak" i Ruskog fonda direktnih investicija uspešan primer saradnje dve zemlje u vreme krize.

"Zahvalni smo ruskom državnom rukovodstvu i rukovodstvu Ruskog fonda na podršci Torlaku i Srbiji", rekla je direktorka Instituta i posebno istakla ulogu predsednika dve zemlje Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, zahvaljujući kojima, kako je rekla, Srbija postaje prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu na svojoj teritoriji.

Nakon obraćanja, doktorka Stoiljković je zamolila predsednike Putina i Vučića da joj odobre da pritiskom na zeleno dugme pokrene proizvodnju vakcine Sputnjik V, čime je Srbija postala prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusku vakcinu.

U prvom periodu, od četiri do šest meseci, "Torlak" će proizvesti četiri miliona vakcina "Sputnjik V". To je izjavio ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Očekuje se da bi prva vakcina iz "Torlaka" mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za desetak dana.
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
Podsetimo, avion iz Rusije sa komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd.

Predsednik Vučić istakao je ranije danas da je ponosan na ovaj posao, te da će Srbija ponudi ruske vakcine svim zemljama regiona, Evrope i sveta, dodajući da je to od izuzetnog značaja za naš farmaceutski i zdravstveni sistem, koji će biti dodatno ojačan.

Osim u Srbiji, proizvodnja ruske vakcine počinje i u Argentini, a tim povom obratio se i argentinski predsednik Alberto Fernandes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: