Belorusija uvela sankcije SAD

Beloruske vlasti su donele odluku da uvedu recipročne sankcije Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2021.

20:18

Belorusija uvela sankcije SAD
Foto: EPA-EFE/VASILY FEDOSENKO

Odluku su doneli nakon što je Vašington obnovio sankcije protiv beloruskih preduzeća, koje su ranije bile ukinute.

Kako je rekao portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz, o tome je obavešten otpravnik poslova u američkoj ambasadi, koji je pozvan u Ministarstvo na razgovor.

Mere obuhvataju smanjenje diplomatskog i administrativno-tehničkog personala američke ambasade u Belorusiji, pooštravanje procedura za dobijanje viza, ograničenje rada američkih stručnjaka u Belorusiji, prenosi Sputnjik.

"Takođe, poništili smo odluku o radu američke Agencije za međunarodni razvoj u Belorusiji", rekao je Glaz i dodao da se radi o ciljanim merama.

Cilj je da se Americi pošalje jasan signal o tome da su pritisci i prinude u odnosima s Belorusijom bez perspektive, istakao je on.

"Kao i do sada, mi nismo opredeljeni za eskalaciju i spremni smo da nastavimo kontakte sa američkom stranom na principu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: