Danska: Azilanti, ne možete da ostanete u Evropi

Kopenhagen -- Danski parlament je danas usvojio zakon kojim je toj zemlji omogućeno da preseli tražioce azila u zemlje van Evrope.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JAVIER FUENTES FIGUEROA
EPA-EFE/JAVIER FUENTES FIGUEROA

Pročitajte još: Izmešteno 255 migranata u centar Lipa kod Bihaća Migranti pokušali da uđu u Mađarsku, krili se u kamionu

Zakon je usvojen velikom većinom glasova, uprkos pozivima nevladinih organizacija i Ujedinjenih nacija da odustane od tih planova.

Nacrt zakona bi omogućio Danskoj da izbeglice koje stižu na dansko tlo premešta u centre za azil u partnerskoj zemlji, potencijalno van Evrope, gde bi se preispitivali slučajevi tražilaca azila i eventualno zatražila zaštita u toj zemlji, navodi Rojters.

"Ako podnesete zahtev za azil u Danskoj, znate da ćete biti poslati nazad u zemlju van Evrope, i zato se nadamo da će ljudi prestati da traže azil u Danskoj", rekao je ranije imigracioni govornik vladine stranke Rasmus Stoklund.

Bogata skandinavska nacija, koja je stekla reputaciju zbog svoje tvrde imigracione politike tokom poslednje decenije, ima deklarisani cilj da primi nula azilanata i da umesto toga prihvati izbeglice samo po sistemu kvota UN-a.

Danska još nije postigla sporazum sa partnerskom državom, ali Stoklund je rekao da pregovara sa nekoliko zemalja kandidata.

Kritičari se brinu da će plan potkopati sigurnost i dobrobit izbeglica i ugroziti njihova ljudska prava, kao i da će omogućiti Danskoj da se povuče iz svojih obaveza u EU.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice pozvala je prošlog meseca Dansku da ne donosi zakon, za koji kaže da bi mogao da pokrene "trku do dna" ako druge evropske zemlje počnu da oponašaju dansku politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu