Stigao je i u Hrvatsku

Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji Studio 4, potvrdila je da je u Hrvatskoj detektovan indijski soj koronavirusa.

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2021.

10:06

Stigao je i u Hrvatsku
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart

Iva Pem Novosel je rekla kako je u Hrvatskoj najprisutniji britanski soj virusa, ali da je detektovan i indijski soj. Novi sojevi su prilično zarazni, brzo se prenose. Ne sme se širiti panika.

"Otkriven je pre nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi pa nema razloga za paniku, rekla je i dodala da se treba paziti".

Indijski soj koronavirusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2, dakle, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik poznat još i kao kovid-jezik, beličaste promene na nokatnoj ploči poznate još i kao kovid-nokti, umor, glavobolju...

Ono što je do sada poznato o indijskoj varijanti jeste da ima dve značajne genetske promene u površinskom proteinu - E484Q i L452R. Zbog toga je dobila naziv „dupli mutant“. To, međutim, ne znači da je indijska varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija, jer naučnici još nisu to dokazali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: