Stigao je i u Hrvatsku

Zagreb -- Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji Studio 4, potvrdila je da je u Hrvatskoj detektovan indijski soj koronavirusa.

Izvor: vijesti.hrt.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart

Pročitajte još:

Indijski soj u Srbiji? Dr Tiodorović objašnjava da li bi trebalo da se brinemo

Lokdaun, produžetak: Strah od indijskog soja

Soj koji bukvalno satire u Indiji stigao u Evropu

Indijski soj stigao u Sloveniju; Sve je moglo da se spreči?

Iva Pem Novosel je rekla kako je u Hrvatskoj najprisutniji britanski soj virusa, ali da je detektovan i indijski soj. Novi sojevi su prilično zarazni, brzo se prenose. Ne sme se širiti panika.

"Otkriven je pre nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi pa nema razloga za paniku, rekla je i dodala da se treba paziti".

Indijski soj koronavirusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2, dakle, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik poznat još i kao kovid-jezik, beličaste promene na nokatnoj ploči poznate još i kao kovid-nokti, umor, glavobolju...

Ono što je do sada poznato o indijskoj varijanti jeste da ima dve značajne genetske promene u površinskom proteinu - E484Q i L452R. Zbog toga je dobila naziv „dupli mutant“. To, međutim, ne znači da je indijska varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija, jer naučnici još nisu to dokazali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu