Rusko "ne" - tehnička smetnja ili stav?

Rusija nije dozvolila avionima evropskih kopmanija da koriste njen vazdušni prostor, a onda je to obrazložila "tehničkim smetnjama".

Izvor: Glas Amerike

Subota, 29.05.2021.

14:12

Rusko
EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Rusija je odbila da dozvoli da dva aviona aviokompanija sa sedištem u EU slete u zemlju kako bi izbegli beloruski vazdušni prostor nekoliko dana nakon što je Belorusija poslala borbeni avion i upotrebila lažnu uzbunu zbog navodne bombe u avionu da bi irski putnički avion preusmerila u Minsk i uhapsila disidentnog beloruskog novinara.

Ruska odluka, očigledno podrška Belorusiji, iznudila je otkazivanje leta Austrian erlajnsa iz Beča i Er Fransovog leta iz Pariza, saopštile su aviokompanije.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je pre sastanka ministara odbrane EU u petak u Lisabonu da EU još nije utvrdila da li su odbijanja izolovani incidenti ili Rusija sistematski odbija da dozvoli sletanje evropskim aviokompanijama ako izbegavaju Belorusiju.

"Ne znamo da li je to slučaj od slučaja do slučaja, konkretni slučajevi ili je to opšta norma ruskih vlasti kako bi evropski avioni preleteli Belorusiju", rekao je Borelj.

Ruska savezna vazduhoplovna agencija rekla je aviokompanijama da su promene ruta iz Evrope u Rusiju nastale zbog političkih sporova koji su uključivali Belorusiju i da mogu prouzrokovati duže periode za dobijanje dozvola. Kremlj je pitanja od petka opisao kao "tehnička".
EPA-EFE/STRINGER
Podsetimo, Protaševič je zajedno sa devojkom putovao iz Atine u Viljnus (Litvanija), a kada je avion preletao Belorusiju tamošnje vlasti su pilotu naložili da preusmeri avion i sleti na aerodrom u Minsku, uz obrazloženje da je u letelici navodno postavljena bomba.

Beloruski državni mediji izvestili su da je lično Lukašenko naredio da let bude preusmeren.

Lideri Evropske unije u međuvremenu su osudili postupak Lukašenka i zatražili od svih aviokompanija iz EU da izbegavaju prelete iznad Belorusije.

Najavljene su nove sankcije protiv beloruskih zvaničnika, a predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lejen rekla je da tri milijarde evra pomoći iz EU za Belorusiju "ostaje zamrznuto sve dok zemlja ne postane demokratska".

Putnici u avionu svedočili su da je Protaševič bio vidno uznemiren kad mu je saopšteno da avion mora da sleti u Minsk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: