Austrija predstavila "kartu islama"

Austrijska vlada je na internetu objavila "kartu islama", što je u četvrtak uznemirilo muslimane, koji upozoravaju na to da je reč o "stigmatizaciji".

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

16:00

Default images

Dodaju da se zbog nje "osećaju nesigurno".

Interaktivna karta "svedoči o očitoj nameri vlade da označi sve muslimane kao moguću opasnost", reagovalo je Muslimansko veće u saopštenju koje prenosi "France Presse".

Na karti džamije, imena čelnika, organizacija...

Ranije tokom dana konzervativna ministarka integracije Suzana Rab objavila je informaciju o otvaranju nove mrežne stranice pod nazivom "državna karta islama".

Na njoj se mogu pronaći imena više od 600 džamija i organizacija, njihove adrese, imena čelnika i njihove eventualne veze sa inozemstvom.

Nije nam bila namera potaknuti "opšte nepoverenje prema muslimanima", rekla je Rab, i dodala da je cilj razotkrivanje "ideologije" koje osporavaju "vrednosti liberalne demokracije". Koalicija konzervativaca i zelenih se ogradila

Karta je plod saradnje Bečkog sveučilišta i Dokumentacijskog centra za nadzor političkog islama, tela koje je osnovala koalicija konzervativaca i zelenih.

Oni su se ipak ogradili od te inicijative.

Kurc redovno kritikuje

Kancelar Sebastijan Kurc redovito kritikuje "politički islam".

Nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu, koji se dogodio u novembru, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji srednje Evrope, navodi organizacija koja beleži takve napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: