Lukašenko dolazi u Moskvu, Putin će mu postaviti jedno pitanje

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće danas u Moskvi sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

08:09

Lukašenko dolazi u Moskvu, Putin će mu postaviti jedno pitanje
Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis, File

Lukašenko je, podsetimo, na sebe navukao gnev svetske javnosti zbog prisilnog prizemljenja aviona na letu Atina - Viljnus zbog hapšenja beloruskog opozicionog novinara i blogera. Međutim, na relaciji Moskva - Minsk, gde je sve do sada štimalo jer Putin podržava Lukašenka, pojavio se mali problem.

To je Sofija Sapega, koja je uhapšena sa Romanom Protaševičem, ali koja je ruska državljanka.

Protparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Sapega biti jedna od tema razgovora između Putina i Lukašenka, dodajući da veruje da će Lukašenko informisati Putina o incidentu prizemljenja "Rajanerovog" aviona.

"Verovatno je da će pitanje ruske državljanke koja se nalazi u pritvoru biti pokrenuto", rekao je Peskov.

Peskov je ranije rekao da je susret Putina i Lukašenka planiran pre incidenta sa avionom Rajanera, koji je Minsk prizemljio zbog navodne pretnje bombom.

Među putnicima bio je i Roman Protaševič, jedan od osnivača kanala Neksta Telegram koji se u Belorusiji smatra ekstremistom i koji je po sletanju aviona priveden u Minsku.

Zbog ovog događaja lideri EU najavili su nove sankcije Belorusiji, dok su brojne evropske zemlje svojim aviokompanijama naredile da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

Međutim, brojni leletovi su tako morali da traže dozvolu Rusije da bi, izbegavajući beloruski vazdušni prostor, da uđu u njen vazdušni prostor kako bi došli do krajnjih destinacija ali je Rusija već odbila nekoliko takvih zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: