"Pala bi vlada u Atini koja bi priznala Kosovo"

Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova i nema indicija da će se to promeniti, smatra predsednik Građanske stranke Grka Srbije Vasilios Provelegios.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.05.2021.

18:22

On je uveren da bi pala vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost tzv. Kosova.

Pritisci na Atinu da prizna kosovsku nezavisnost traju godinama, ali im je Grčka uspešno odolevala i nema razloga da tako ne ostane, ističe on

"Od priznanja nema ništa", izričit je Provelegios povodom navoda o sve jačim pritiscima velikih sila na Grčku da priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Apeluje na donosioce odluka u Grčkoj da aktivnije deluju u lobiranju za srpsko pitanje o KiM.

"Ako bi se, usled političkih pomeranja na svetskom nivou, eventualno desilo da Grčka prizna Kosovo, to bi bio podstrek i za ostale četiri članice EU da priznaju kosovsku nezavisnost", kaže Provelegios.

On je uveren da bi pala vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost Kosova, a da bi grčki narod reagovao kao 1999. godine kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju.

"Ako je grčki narod bio ponosan i hrabar da za vreme bombardovanja iskaže svoje simpatije, ljubav i prijateljstvo prema Srbiji i da se cela Atina okupi na koncertu Mikisa Teodorakisa u znak podrške, ne vidim da bi sada postupio drugačije", kaže Provelegios

Odluka Atine da prizna tzv. Kosovo negativno bi uticala na tradicionalne prijateljske odnose Srbije i Grčke, kaže Provelegios, ali izražava sumnju da će se to dogoditi.

Dodaje da Atina i Priština razvijaju bilateralne odnose u ekonomiji usmerene ka otvaranju ekonomskih puteva u cilju slobodnije trgovine i protoka roba i ljudi navodeći da slično radi i Srbija.

Razvoj bilateralnih odnosa Atine i Prištine treba shvatiti ozbiljno i Srbija zato treba da poveća diplomatske aktivnosti na svim nivoima u Grčkoj u kojoj, kako kaže, živi 30.000 Srba.

"Za pohvalu je to što je Grčka uspela da odoleva pritiscima velikih sila i ne prizna Kosovo, ali treba mnogo više raditi na promociji stavova Srbije u Grčkoj, naše prijateljstvo treba da negujemo i podignemo na još viši nivo i onemogući da se bilo kojim logističkim aktivnostima lobira za nezavisnost Kosova", ističe Provelegios.

Na pitanje zašto se Grčka spominje kao „novi ulog“ u rešavanju kosovskog pitanja, s obzirom da još četiri članice EU nisu priznale Kosovo, Provelegios kaže da je razlog u tome što su Srbija i Grčka dve pravoslavne zemlje čiji su narodi jako bliski.

"Grčka je prijateljska zemlja i uvek je uz Srbiju, kao što je i Srbija u prošlosti bila uz Grčku. Te odnose treba negovati kako bi Grčka ostala veliki saveznik i prijatelj Srbije", navodi Provelegios.

Priznanja neće biti - Atina podiže saradnju sa Prištinom do političkog nivoa

Atina će podići saradnju sa Prištinom do političkog nivoa, ali neće priznati kosovsku nezavisnost, ocenjuje dopisnik grčkog javnog servisa u Beogradu Nikos Pelpas, pozivajući se na diplomatske izvore u Atini.

Atina će podići saradnju sa Prištinom do političkog nivoa, ali neće priznati kosovsku nezavisnost, ocenjuje dopisnik grčkog javnog servisa u Beogradu Nikos Pelpas, pozivajući se na diplomatske izvore u Atini.

Na pitanje kako bi grčka javnost reagovala na eventualno priznanje tzv. Kosova, Pelpas smatra da neće biti potrebe za reakcijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: