Pokrenut plan "Kulti", Priština šalje policiju pred manastire

Kosovska policija registrovala je porast broja napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, zbog čega je povećan broj patrola na terenu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2021.

10:56

Pokrenut plan
ia_64/depositphotos/ilustracija

Samo od početka ove godine zabeleženo je ukupno 13 oštećenja crkvene imovine ili pokušaji krađe.

"Zaključno sa današnjim datumom ukupno je prijavljeno 13 slučajeva na objektima SPC u različitim regionima Kosova. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva 9 su klasifikovani kao slučajevi teške krađe, a 4 kao oštećenja imovine", navodi se u pisanom odgovoru Kosovske policije za Kosovo onlajn.

Iz policije navode da su u skladu sa svojim nadležnostima evidentirali i delimično procesuirali počinioce krivičnih dela.

“Nakon prijave slučajeva, na lice mesta su izlazile nadležne policijske jedinice, vršile uviđaje i prikupljali materijalne dokaze koji su predstavljani nadležnom tužilaštvu i koordinisane dalje istražne radnje. U određenim slučajevima identifikovani su izvršioci i protiv istih su podnete prijave, a ostali slučajevi se i dalje istražuju”, dodaje su u saopštenju.

Zarad sprečavanja napada na objekte Srpske pravoslavne crkve Kosovska policija primenjuje poseban operativni plan delovanja.

“Nakon povećanog broja prijavljenih slučajeva u mesecu martu 2021. godine Kosovska policija je pokrenula dodatni operativni plan ’Kulti’, koji se sprovodi na celoj teritoriji Kosova, gde je uključen veći broj policijskih jedinica sa ciljem preventivnog delovanja i otkrivanja počinioca krivičnih dela”, zaključuje se u odgovoru kosovske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: