"Nema šta više da čekamo"

Beloruska opozicija je spremna za novu fazu protesta protiv vlasti u Minsku, izjavila je danas liderka opozicije Svetlana Tihanovska.

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2021.

11:44

Foto: Tanjug/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

"Nemamo šta više da čekamo, moramo jednom zauvek da zaustavimo teror", poručila je na društvenim mrežama Tihanovska koja je trenutno u egzilu u Litvaniji, prenosi Rojters.

Masovni protesti izbili su protiv predsednika Aleksandra Lukašenka prošlog leta nakon što je on proglasio pobedu na predsedničkim izborima za koje su njegovi protivnici rekli da su namešteni, ali su ubrzo izgubili na snazi nakon što su beloruske vlasti krenule sa njihovim suzbijanjem.

U nedelju je beloruski novinar Roman Protaševič, koji je bio na poternici vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen nakon prinudnog sletanja aviona na aerodrom u Minsku, što je izazvalo osudu dela međunarodne zajednice.

Zvanični Minsk ratni avion da prinudno prizemlji avion Rajanera zbog lažne dojave o podmetnujoj bombi, a nakon sletanja aviona uhapšen je novinar i opozicionar, koji je bio na letu iz Atine za Viljnus.

Evropski vazduhoplovni regulator pozvao je danas aviokompanije da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije iz bezbednosnih razloga, navodeći da je prinudno preusmeravanje aviona Rajanera dovelo u pitanje sposobnost te zemlje da obezbedi bezbedno letenje. Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) je saopštila da preporučuje avio-kompanijama iz EU, kao i avio-prevoznicima izvan EU koji lete prema ili iz evropskog bloka, da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije, osim u hitnim slučajevima, prenosi agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: