Osuđeni opozicionari: "Belorusija će biti slobodna"

Lider beloruske opozicione stranke Pavel Severinec i još šest aktivista osuđeni su danas na kazne od četiri do sedam godina zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2021.

12:16

Osuđeni opozicionari:
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Kako prenose svetski mediji, Suđenje ovoj grupi traje od sredine maja u Mogiljovu, na istoku zemlje, zbog učešća u "masovnim neredima", što se odnosi na masovne proteste u avgustu 2020. godine zbog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka.

Ta presuda je usledila u trenutku kada je EU uvela nove sankcije Belorusiji zbog preusmaravanja komercijalnog leta Rajanera Atina-Vilnjus za Minsk kako bi mogla da uhapsi Romana Protaševiča, 26-godišnjeg opozicionog novinara koji je bio u avionu, prenosi AFP.

Severinec, koji je na čelu neregistrovane Hrišćansko-demokratske stranke, uhapšen je u junu 2020. godine dok je prikupljao potpise za opozicionog kandidata na predsedničkim izborima u avgustu. Taj opozicionar, koji je 2010. godine već odslužio tri godine zatvora zbog političkog aktivizma, u pritvoru je 11 meseci i zato nije mogao da učestvuje na prošlogodišnjim protestima.

Ostalih šest osuđenih su takođe opozicioni aktivisti. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, osim izricanja presude. Opozicija osporava reizbor Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, i prošlogodišnje izbore smatra pokradenim.

"Belorusija će biti slobodna", poručio je Severinec nakon izricanja presude, a njegove pristalice su u sudnici počele da uzvikuju "Verujemo, možemo, pobedićemo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: