Zbog Muse glavno pitanje je "da li je Italija rasistička zemlja"? Mediji: Jesmo

Rim -- Smrt 23-godišnjeg mladića, ilegalnog migranta poreklom iz Gane, koji se obesio u centru za repatrijaciju, danas je u Italiji udarna tema medija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI
EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Glavno pitanje u raspravama u gotovo svim medijima je da li je Italija rasistička zemlja, a mnogi autori zaključuju da jeste, piše torinska "Stampa".

Mladić čije ime u prvim vestima mediji nisu spominjali, pa je, kako piše list, "tretiran kao još jedna anonimna žrtva ilegalne migracije", zvao se Musa Baide.

Pre 15 dana do krvi su ga pretukla trojica mladića Italijana, a nakon bolnice smešten je u izolaciju, u deportacioni centar.

Njegov advokat je izjavio da "Musa nikako nije mogao da shvati zašto je on završio u zatvoru".

Mediji i organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikuju postupak vlasti koje su "žrtvu smestile u zatvor, a agresore ostavila na slobodi", kako je rekao generalni sekretar stranke Partije komunističke obnove Mauricio Ačerbo.

Član parlamenta iz levičarske stranke Slobodni i jednaki Erasmo Palacoto, najavio je da će od ministarke za unutrašnje poslove Lučije Lamordjeze tražiti objašnjenje u parlamentu, a ceo slučja ocenio je "kao veliku grešku države".

Reagovali su i članovi fudbalskog kluba iz Milana "Sant Ambreus", prvog tima sastavljenog od izbeglica, koji su na svojoj stranici na Fejsbuku napisali da se Musa "obesio jer nije mogao da podnese još jednu nepravdu - nevina žrtva agresije, umesto da dobije odgovarajuću pomoć, smešten je u samicu".

U ime Udruženja pravnih studija o imigraciji, advokat Đanfranko Skjavone je izjavio kako je mladić, budući žrtva napada, morao automatski dobiti dozvolu boravka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu