Minsk: Spremni smo

Minsk je spreman da pruži sve informacije o incidentu sa avionom ''Rajanera'' zainteresovanim stranama, ali još nije bilo nikakvih zahteva za to.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.05.2021.

07:29

Minsk: Spremni smo
Tanjug/ONLINER.BY via AP

To je sinoć izjavio beloruski ministar inostranih poslova Vladimir Makej.

"Spremni smo da prosledimo svaku informaciju u vezi sa incidentom i da sprovedemo transparentnu istragu u koju bi bili uključeni međunarodni stručnjaci", rekao je Makej, prenosi Tass.

On je precizirao da je Belorusija spremna da pozove pre svega eksperte iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo i Međunarodnog udruženja za vazdušni transport kako bi sproveli istragu.

Naglasio je da su predstavnici Zapada počeli da iznose političke izjave i optužbe na račun Belorusije 10-15 minuta nakon što su primili izveštaj o incidentu.
"Smatramo da je to unapred planirana provokacija i jasno ćemo odgovoriti na takve stvari", poručio je Makej.

Lideri EU sa samita u Briselu trebalo bi da pozovu na međunarodnu istragu o ovom incidentu, ali i da razmotre poziv svim EU avioprevoznicima da izbegavaju prelet preko teritorije Belorusije kao i zabranu preleta EU vazdušnog prostora beloruskim avio-kompanijama i sprečavanje njihovog pristup aerodromima u EU.

Avion kompanije "Rajaner" morao je u nedelju da se prinudno spusti u Minsk zbog lažne najave o podmetnujoj bombi, kada je uhapšen opozicionar Roman Protašević, koji je išao iz Atine za Vilnjus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: