"Lukašenko je kriv"; "Kidnapovanje"

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da je Aleksandar Lukašenko odgovoran za prinudno sletanje aviona u Minsk.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2021.

18:29

EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL MANDATORY CREDIT

Takođe je rekao i da su zapadne zemlje to nazvale "državnom piraterijom".

Rab je takođe kazao da je Britanija izdala uputstvo svojim avio-kompanijama da ne lete iznad beloruskog vazdušng prostora i da će suspendovati dozvolu za letenje u Veliku Britaniju beloruskoj kompaniji "Belavia", javlja Rojters.

"Lukašenkov režim se mora smatrati odgovornim za ovako bezobzirno i opasno ponasanje. Prema izveštajima, ono što se desilo je šokantan napad na civilno vazduhoplovstvo, ujedno i napad na međunarodno pravo, jer predstavlja opasnost za civilne letove bilo gde u svetu", dodao je Rab. Italijansko ministarstvo spoljnih poslova je danas pozvalo beloruskog ambasadora u Rimu kako bi izrazilo protest zbog prinudnog spuštanja aviona kompanije Rajaner u Minsk, koji je leteo iz Atine ka litvanskom Vinljusu, a nakon čega je uhapšen novinar Roman Protaševič.

Italijansko ministarstvo je saopštilo da je "kidnapovanje" Protaševiča neprihvatljiv čin, koji znači "vrlo ozbiljno kršenje pravila o bezbednom međunarodnom letenju, zbog čega se Belorusija smatra odgovornom", preneo je Rojters.

Zamenik ministra spoljnih poslova Benedeto dela Vedova je rekao ambasadoru da Protaševič i njegovi saradnici treba da budu odmah oslobođeni.

"Italija se neće štedeti u naporu da se izdejstvuje momentalno puštanje svih političkih zatvorenika", navodi se u saopštenju Dela Vedove.

Italija razgovara sa partnerima EU o uvođenju mera protiv Belorusije koje su "proporcionalne težini incidenta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: