Ko je novinar kog Lukašenko želi da se reši?

Putnici u avionu koji je prinudno sleteo u Minsku zbog lažne dojave o bombi preživeli su veliki šok. Ipak, za jednog od njih sve je bilo mnogo gore.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 24.05.2021.

16:54

Ko je novinar kog Lukašenko želi da se reši?
EPA-EFE/STRINGER

Roman Protaševič uhapšen je u Minsku nakon što je avion prizemljen zbog navodne sumnje o podmetnutoj bombi.

Ispostavilo se da je pretnja lažna, ali su zato Protaševiču stavljene lisice, baš kao i njegovoj devojci Sofiji Sapegi, sa kojom je putovao nakon odmora u Grčkoj, saopštio je Evropsko humanistički univerzitet iz Vilnjusa.

"Ovde me čeka smrtna kazna", navodno je rekao Protaševič kada su ga saputnici pitali zašto se sve više trese kako se boing 737 približava glavnom beloruskom aerodromu.

Nije još uvek poznato da li će se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvati na najvišu kaznu protiv 26-godišnjeg novinara, ali Protaševič ima mnogo razloga za zabrinutost.

Roman je beloruski novinar, foto-reporter i bloger. Zvanično je stanovnik Minska, ali odnedavno živi u egzilu u Poljskoj.

Radio je za beloruske medije osam godina, a 2015. godine, zajedno sa Stepanom Putilom, osnovao je kanal Neksta (Nexta) na Jutjubu, koji se 2017. godine preselio na aplikaciju Telegram.

Ipak, drugi kanal na Telegramu je onaj zbog kog je označen kao "terorista" u svojoj rodnoj zemlji. U pitanju je kanal Brain Belarus, koji je pokrivao prošlogodišnje proteste u ovoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: