Šta se dešavalo? Očevidac: Mogao je stvari dati putnicima

Minsk -- U Minsku su zadržani i uhapšeni opozicioni novinar Roman Protaševič i njegova devojka Sofija Sapegi, nakon što je Rajanerov let preusmeren iz Atine u Vilinus.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis
Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Zabranite, zaobiđite, kaznite

Zapad besan zbog otmice aviona, najavljeno - biće posledica: "Država-pirat"

Beloruski univerzitet u Viljnusu je saopštio da je njihova studentkinja Sofija Sapegi (23) pritvorena i zatražio njeno puštanje na slobodu. Pritvor je potvrdila i njena porodica, rekao je za Rojters portparol Evropskog humanističkog univerziteta i dodao da su Sapega i Protaševič bili zajedno na odmoru u Grčkoj.

Jedan od očevidaca, koji se agenciji Rojters predstavio kao Mantas, ispričao je da Rajanerov let već počeo spuštanje u glavni grad Litvanije kada je pilot, bez objašnjenja, najavio da će avion iznenada preusmeriti za Minsk, glavni grad susedne Belorusije.

Kako kaže, u tom trenutku je beluruski novinar disident Roman Protaševič (26) odmah je reagovao - ustao je sa sedišta, i iz prtljažnika iznad glave uzeo torbu i iz nje izvadio laptop. Zajedno sa mobilnim telefonom dao da je devojci koja je sedela pored njega.

"Kada je objavljeno da ćemo sleteti u Minsk, Roman je ustao, otvorio prtljažnik, uzeo prtljag i pokušao da podeli stvari", rekao je litvanski putnik.

"Mislim da je pogrešio. Bilo je dosta ljudi. Mogao je stvari dati meni ili drugim putnicima, a ne devojci, koja je mislim, takođe uhapšena".

Izvan aviona, iako Mantas to nije video, nalazio se borbeni avion MiG-29 iz sovjetske ere, koji je po naređenju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka naterao avion da leti za Minsk. Protaševič je odmah odvojen po dolasku u Minsk, kaže očevidac.

"Videli smo da je Roman zaustavljen zbog nekih stvari u prtljagu", rekao je Mantas, dodajući da je proveren prtljag i ostalim putnicima koje su autobusima odvezli do terminala. Tamo su proveli nekoliko sati čekajući da se ponovo ukrcaju u avion.

"Videli smo kroz prozora da Roman stoji sam, i jedan policajac sa psom je pokušavao da nađe nešto (u njegovom prtljagu)", prenosi agenciaj Rojters.

Beloruska vlast, na čelu s Lukašenkom, započela je oštar obračun sa neistomišljenicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu