Zabranite, zaobiđite, kaznite

Ne stišavaju se reakcije međunarodne zajednice zbog prizemljenja aviona "Rajanera" koji je iz Grčke leteo ka Litvaniji, zbog beloruskog kritičara vlasti.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 24.05.2021.

12:13

Zabranite, zaobiđite, kaznite
Tanjug/ONLINER.BY via AP

Avion je, podsetimo, nasilno preusmeren ka aerodromu u Minsku, uz pratnju vojnih aviona, a iz letelice je izveden Roman Protaševič, beloruski novinar i aktivista, za kojim je u Belorusiji raspisana poternica.

Irski ministar spoljnih poslova tvrdi da je u avionu bilo i nekoliko agenata beloruske tajne službe koji se, nakon privođenja novinara, nisu vratili u avion. To se poklapa sa izjavama putnika koji su takođe rekli da se bar četiri osobe nisu vratile u avion.

Generalni direktor irske niskotarifne avio-kompanije "Rajaner" Majkl O'Liri nazvao je "otmicom u organizaciji države" odluku beloruskih vlasti.

O'Liri je rekao da i on veruje da je na aerodromu bilo agenata Komiteta državne bezbednosti KGB. "Reč je o otmici u organizaciji države, državno sponzorisanoj pirateriji...Izgleda da su vlasti htele da uhapse novinara i osobu koja je bila sa njim", kazao je on, a prenosi Glas Amerike.

O'Liri je za irski radio Njuztok naveo da su putnici i članovi posade bili uplašeni, a tvrdi i da su držani pod naoružanom stražom i da su im pretražene torbe, navodi Rojters.

Reagovala je i avio-kompanija "Er Baltik", iz koje je saopšteno da je uprava svojim pilotima preporučila da izbegavaju beloruski vazdušni prostor.

Premijer Belgije Aleksander de Kro zatražio je danas zabranu sletanja u EU aviona beloruske nacionalne avio-kompanije "Belavija".

De Kro je na sankcije protiv Belorusije pozvao pred današnji sastanak lidera EU u Briselu, na kome će i situacija sa avionom irske avio-kompanije "Rajaner" biti tema.

"Moramo razmotriti sankcije, uključujući zabranu sletanja kompanije Belavija na aerodrome EU", napisao je šef belgijske vlade na svom nalogu na Tviteru.

Premijer Belgije ocenjuje da je sletanje leta "Rajanera FR4978 koje je iznudila Belorusija" neprihvatljivo, a da lideri EU moraju poslati "jasnu i nedvosmislenu poruku".

EU trenutno na snazi ima sankcije koje su izrečene beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, koji je lično naredio da se pošalju "migovi" da dovedu u Minsk "zaplenjeni" avion, i članovima njegovog režima zbog umešanosti u represiju nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020, koje EU nije priznala.

Za osamdeset osam osoba, uključujući Lukašenka, zajedno sa sedam entiteta, važi sankcija zabrane putovanja u EU i zamrzavanja imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: