"Odjednom se uznemirio, okrenuo prema putnicima i procedio - gotov sam"

Kada su mu prišli beloruski policajci, u avionu koji je prisilno prizemljen, Roman Protaševič je bio smiren. Pre toga je rekao: "Gotov sam".

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2021.

11:13

Tanjug/Christoph Soeder/dpa via AP

Podsetimo, odluka Belorusije da pod izgovorom da je u avionu bomba prisilno navede avion "Rajanera" da se prizemlji na putu iz Grčke ka Litvaniji u Minsk, izazvala je lavinu komentara i osuda međunarodne zajednice i gotovo svih relevantnih svetskih tela.

Svima je postalo jasno da je sve bilo namešteno, da nikakve bombe nije bilo i da je naređenje za prinudno sletanje aviona irske niskotarifne kompanije naredio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, ali ono što sve još zanima jeste i da li je u tome imao podršku ruskog predsednika Vladimira Putina.

Danas su objavljena i svedočenja putnika pomenutog aviona, koji su se, ni krivi ni dužni, sa sve bebama i malom decom, našli u centru političke borbe.
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File
Kako prenosi hrvatski Jutarnji list, let iz Grčke ka Litvaniji trebalo je da bude rutinski, u trajanju od dva sata, ali se pretvorio u noćnu moru.

Avion na liniji Atina–Vilnjus bio je u beloruskom vazdušnom prostoru i gotovo da je stigao do Litvanije kad je pilot bio prisiljen da promeni smer. Otpraćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv.

Beloruski predsednik je lično naredio da lovac MiG-29 presretne avion "Rajanera" kako bi uhapsio jednog od glavnih beloruskih opozicionih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio.

Kada su službe bezbednosti Belorusije ušle u avion odmah su uperile prst prema Romanu Protaševiču i postavile jedno pitanje: "Govoriš li ruski?"

Jedan putnik iz tog aviona je ispričao da su napravili veliku predstavu, ali da je bilo jasno da je akcija bila usmerena prema jednom čoveku. Ali zbog tog jednog čoveka svi ostali putnici morali su da prođu bezbednosnu proveru, pa su sve pretresli čak i psi, uključujući bebe.

Protaševič, 26-godišnji kritičar beloruskih vlasti koji je prošle godine izveštavao o brutalnom gušenju protesta u Minsku, živi već nekoliko meseci u Viljnusu jer je Belorusija izdala za njim poternicu.

Kada su ga beloruski službenici izdvojili iz gomile putnika, Protaševič je bio smiren. Ali pre nego što je odveden, odnosno u trenutku kada je stjuardesa rekla da će letelica biti prinudno prizemljena, Potrašević se uznemirio, izvukao laptop i govorio da je sve to zbog njega, prisetila se jedna putnica koja je sedela blizu njega i koja je putovala s troje dece.

On se okrenuo prema drugim putnicima koji su razgovarali s njim i rekao da mu preti smrtna kazna, navode svedoci.

Kako piše Blumberg, putnici tvrde da se pedesetak policajaca koji su ih pregledali nisu žurili. "Sve se događalo u starom maniru Sovjetskog saveza. Nikoga nije bilo briga traje li još uvek pandemija. Bilo je vrlo neugodno", kazali su oni.

A provera je trajala dva i po sata i za to vreme niko putnicima nije ponudio vodu niti su smeli otići do toaleta ili telefonirati.

Belorusija se "pravi luda"

Litvanska vlada tvrdi da se još četiri osobe nisu vratile u avion, a mediji su u međuvremenu preneli da je sa beloruskim novinarom uhapšena i njegova devojka.

Ako se tom broju doda i tvrdnja ministra spoljnih poslova Irske, jer je "Rajaner" njihova kompanija, da se veruje da su u avionu bili i pripadnici beloruske tajne službe - onda bi se lako moglo doći do tog broja osoba koje u avion nisu ušle kada je odleteo.

Belorusija naravno sve negira, a njihova tvrdnja zasniva se na tome da je reč o legitimnom i legalnom činu hapšenja osobe za kojom postoji poternica. Takođe, optužili su Zapad da je sve namerno iskoristio za napad na Belorusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: