Misle da su uništili Hamas: "Vratiće se još jači"

Posle višednevnih sukoba između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prekid vatre je i dalje na snazi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2021.

10:14

Misle da su uništili Hamas:
Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Kako javljaju mediji, intezivno bombardovanje izraelskih snaga položaja tog pokreta uništilo je infrastrukturu Hamasa.

Prema pisanju "Sputnjika", uništen je i deo tzv. metroa, koji zapravo predstavlja sofisticiranu mrežu tunela Hamasa. Međutim, lokalni eksperti smatraju da to neće biti dovoljno da se porazi ovaj pokret.

Hamas je posle potpisivanja sporazuma prestao sa raketiranjem izraelskih teritorija, dok je zvanični Tel Aviv okončao atake u Pojasu Gaze u kojima je nastradalo najmanje 240 osoba u 11 dana koliko su trajali intenzivni okršaji. Izrael smatra da je operacija "Čuvar zidina" bila uspešna, odnosno da su eliminisali na tuce operatiavaca Hamasa i Islamskog džihada, uključujući i komandante ovih frakcija.

Kako se navodi, ova dejstva sprečila su navodno islamističku grupu da obavi nekoliko terorističkih napada. Prema tvrdnjama poznavalaca prilika, militanti su planirali da se infiltriraju u Izrael, gde bi kindapovali i ubili izraelske vojnike i civile.

Žustra borbena dejstva Izraela osujetila su Hamasove kapacitete da proizvodi i lansira rakete ka položajima Izraelaca, ali je narušen i sistem tunela koje su koristili članovi pokreta za šverc oružja i ljudstva.

Međutim, politički analitičar iz Gaze Mhajmer Abu Seada sumnja da je Izrael bio toliko uspešan u svojim nastojanjima.

"Izrael tvrdi da je uništio oko 100 kilometara tunela u Gazi. To je neverovatno, prosto iz razloga što bi to značilo da je uništena trećina Gaze, što znamo da nije slučaj. Ono što je teško oštećeno jeste infrastruktura u Pojasu Gaze, ali ne i mogućnost da lansiraju rakete.

Prema procenama izraelskih snaga, tokom 11 dana borbi Hamas je bio borbeno sposoban da ispali 150 raketa u isto vreme, a 2014. godine mogao je to da učini sa 70 projektila. Abu Seda je siguran da će u budućim sukobima Hamas biti mnogo jači.

"Uprkos činjenici da je Hamas bio pod opsadom, odnosno da im je uništen veći deo tunela, ovaj pokret se od 2014. godine dokazao kao jak igrač. Njihove rakete su postale mnogo preciznije. Njihovi eksplozivi su jači i razorniji. Zbog ovoga, nemam ni trunku sumnje da će se vratiti još jači u budućnosti. Sumnjam da će Izrael ikada da potčini Hamas. Jedino rešenje za konflikt je političko rešenje. Ako ga ne postignu strane, očekujem još jednu rundu sukoba u budućnosti", tvrdi Seada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: