Zapad besan zbog otmice aviona, najavljeno - biće posledica: "Država-pirat"

Zapadne zemlje osudile su Belorusiju zbog prisilnog sprizemljenja aviona na njenoj teritoriji u kojem je bio beloruski aktivista radi njegovog hapšenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2021.

10:13

Zapad besan zbog otmice aviona, najavljeno - biće posledica:
EPA-EFE/STRINGER

Čelnici EU bi trebalo da razgovaraju povodom ovog događaja koji je izvršna vlast nazvala "otmicom", a američki Stejt department "šokantnim činom".

Naime, Belorusija je prisilila avion koji je leteo za Litvaniju da sleti u Minsk, tvrdeći da predstavlja opasnost od bombaškog napada.

Tom prilikom uhapšen je beloruski novinar i aktivista Roman Protasevič. Dvadesetšestogodišnjak se nalazio u avionu kompanije Rianair, koji je poleteo iz Atine.

Avion je trebalo da sleti u Viljnus, ali je i dalje bio u beloruskom vazdušnom prostoru, te su beloruske vlasti iskrcale svoj borbeni avion i preusmerile ga u glavni grad te zemlje. Svedoci su rekli da je aktivista bio "prestrašen" jer su rekli putnicima da će se suočiti sa smrtnim kaznom.

Mediji u Belorusiji napisali su da je predsednik Aleksandar Lukašenko lično dao nalog za ovakav potez.

Avion je sleteo u Viljnus posle više od šest sati nakon zakazanog sletanja.

Otkako je pobedio na spornim izborima prošle godine u avgustu, 66-godišnji Lukašenko, koji vlada zemljom od 1994. godine, vezuje se za brojne prevare oko krađe glasova na izborima.

Takođe, mnogi opozicioni lideri su uhapšeni, dok su drugi pobegli u egzil.

Dakle, ovaj najnoviji incident je naišao na oštru osudu širom Evropske unije, a mnoge zemlje su tražile hitno puštanje Protaseviča, kao i detaljnu istragu. Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda pozvao je EU da uvede ekonomske sankcije Belorusiji. On je za BBC kazao da bi takvi koraci „mogli da imaju veći uticaj na ponašanje beloruskog režima“. Na desetine beloruskih zvaničnika, uključujući predsednika Lukašenka, već su pod sankcijama EU, uključujući zabrane putovanja i slično, uvedene kao odgovor na represiju nad opozicijom.

Osuda zapada

Izvršni direktor Rajanera Majkl Oliri rekoa je da je ovo bio slučaj otmice aviona i piratstvo sponzorisano od strane države.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da će "zbog nečuvenog i nezakonitog ponašanja biti posledica".

Američki državni sekretar Antoni Blinken osudio je ovaj "šokantan čin" i rekao da administracija predsednika Džoa Bajdena "razmišlja o daljim koracima".

Šef Odbora za spoljne odnose američkog Senata Bob Menendez sa kolegama zajedno sa kolegama iz Evropskog parlamenta izdao je saopštenje da osuđuje ovaj "akt piraterije" i pozvao na zabranu letova iznad Belorusije.

EU zahteva da se pokrene međunarodna istraga povodom prinudnog sletanja aviona kompanije Rajaner na aerodrom u Minsku.

"Nametanjem prinudnog sletanja avionu Rajanera, beloruske vlasti su ugrozile bezbednost putnika i članova posade", poručio je jutros šef diplomatije EU Žozef Borelj uoči današnjeg sastanka lidera EU u Briselu koji će biti posvećen i dodatnim sankcijama Belorusiji, prenosi Rojters.

"Neophodna je međunarodna istraga o ovom incidentu da bi se utvrdila kršenja medjunarodnih propisa o vazdušnom saobraćaju", navodi se u saopštenju iz Brisela.

Kako je preusmeren let?

Let FR4978 skrenuo je na istok ka Minsku pre nego što je stigao do litvanske granice. U izjavi, Rianair je rekao da je posadu

"Belorusija je izvestila o potencijalnoj bezbednosnoj pretnji i da im je naloženo da se preusmere na najbliži aerodrom u Minsk. Staza leta vidljiva je na veb lokaciji Flightradar24, te sugeriše da je avion u stvari bio bliži Vilniusu nego Minsku kada se okrenuo. Avion je konačno sleteo u Vilnius oko 21.30 po lokalnom vremenu 18.30 Neki putnici su opisali da su videli kako je Protaševič izgledao nervozno dok se incident odvijao. Samo se obratio ljudima i rekao da se plaši smrtne kazne", rekla je Monika Simkiene novinskoj agenciji AFP.

Zašto Protašević?

Protašević je nekadašnji direktor medija Nexta, preko Telegramovog kanala. Napistio je Belorusiju 2019. i otišao da živi u izgnanstvu u Litvaniji.

Odatle je izveštavao o predsedničkim izborima 2020. godine, nakog čega je optužena za terorizam i podsticanje nereda.

Nexta je igrala ključnu ulogu za opoziciju tokom glasanja na izborima, na kojim je pobedu odneo Lukašenko. Ali pažnju vlasti prvi put je privukao kao tinejdžer, izbačen iz škole nakon učešća u protestu 2011. godine. Gospodin Protasevič sada radi za drugi Telegram kanal, Belamova. Pristao je da piše za nju nakon što su beloruske vlasti u junu prošle godine uhapsile blogera Igora Losika.

Bio je u Atini da prisustvuje ekonomskoj konferenciji zajedno sa Svetlanom Tihanovskom, liderom opozicije koja je izborila pobedu na izborima. I ona sada živi u izgnanstvu u Litvaniji. Desetine hiljada demonstranata su mesecima prošle godine obuzimali glavni grad Minsk, besni zbog proglašenja pobede Lukašenka.

Samo ove godine zabilježeni su brojni slučajevi policijske brutalnosti i oko 2.700 krivičnih gonjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: