Srbi više neće tući decu? Iz Ministarstva pozivaju građane da pošalju svoje sugestije VIDEO

Izmenom Zakona porodičnog prava, deca će moći da prijave roditelje koji ih tuku Centru za socijalni rad.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2021.

21:41

Srbi više neće tući decu? Iz Ministarstva pozivaju građane da pošalju svoje sugestije VIDEO
Printscreen: TV Prva

"Batini koja je iz raja izašla", izgleda da je došao kraj na ovim prostorima.

Ljiljana Marković, specijalni pedagog, objašnjava da Centar za socijalni rad neće u istom momentu da oduzme roditelju dete ako je u pitanju neka blaža forma, ako nije zanemarivanje i zlostavljanje, već može da usmeri roditelja u neku školu roditeljstva jer danas je roditeljima dosta izazovno biti roditelj.

"Kod školske dece batine mogu da izazovu jedan osećaj nesigurnosti, nedovoljnog vrednovanja i nepoštovanja sebe, kao i sumnje u to da ih roditelj voli i poštuje. To vodi do posledica na psihološkom planu posledice, koje mogu da se odraze i na drugim poljima, u smislu školskog uspeha, pozicioniranja u vršnjačkoj grupi", kaže ona.

Stručnjaci su usaglašeni - fizičko kažnjavanje je kontraproduktivno, ali građani imaju podeljeno mišljenje.

Neki od njih smatraju da je sa decom potrebno mnogo pričati i potpuno im se posvetiti, dok drugi misle da ponekad "mala ćuška" može da pomogne.

Kazne samo trenutno promene ponašanje kod dece, a potrebno je dugoročno strpljenje, tvrdi pedagoškinja Marković.

"Čak i kad deca greše, roditelji to treba da razumeju jer su i oni deca, i da ne znaju, da treba da ih učimo i stalno da ih podučavamo o tome kako nešto treba uraditi ili se ponašati. Ne treba očekivati da oni to odmah iz prve rade, nego biti strpljiv, dosledan, uporan i sa puno ljubavi", naglašava ona.

Do 10. juna će se formirati radna grupa za raspravu o zakonu. Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pozivaju građane da pošalju svoje sugestije.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: