Srbi više neće tući decu? Iz Ministarstva pozivaju građane da pošalju svoje sugestije VIDEO

Beograd -- Izmenom Zakona porodičnog prava, deca će moći da prijave roditelje koji ih tuku Centru za socijalni rad.

Izvor: B92
Podeli
Printscreen: TV Prva
Printscreen: TV Prva

"Batini koja je iz raja izašla", izgleda da je došao kraj na ovim prostorima.

Ljiljana Marković, specijalni pedagog, objašnjava da Centar za socijalni rad neće u istom momentu da oduzme roditelju dete ako je u pitanju neka blaža forma, ako nije zanemarivanje i zlostavljanje, već može da usmeri roditelja u neku školu roditeljstva jer danas je roditeljima dosta izazovno biti roditelj.

"Kod školske dece batine mogu da izazovu jedan osećaj nesigurnosti, nedovoljnog vrednovanja i nepoštovanja sebe, kao i sumnje u to da ih roditelj voli i poštuje. To vodi do posledica na psihološkom planu posledice, koje mogu da se odraze i na drugim poljima, u smislu školskog uspeha, pozicioniranja u vršnjačkoj grupi", kaže ona.

Stručnjaci su usaglašeni - fizičko kažnjavanje je kontraproduktivno, ali građani imaju podeljeno mišljenje.

Neki od njih smatraju da je sa decom potrebno mnogo pričati i potpuno im se posvetiti, dok drugi misle da ponekad "mala ćuška" može da pomogne.

Kazne samo trenutno promene ponašanje kod dece, a potrebno je dugoročno strpljenje, tvrdi pedagoškinja Marković.

"Čak i kad deca greše, roditelji to treba da razumeju jer su i oni deca, i da ne znaju, da treba da ih učimo i stalno da ih podučavamo o tome kako nešto treba uraditi ili se ponašati. Ne treba očekivati da oni to odmah iz prve rade, nego biti strpljiv, dosledan, uporan i sa puno ljubavi", naglašava ona.

Do 10. juna će se formirati radna grupa za raspravu o zakonu. Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pozivaju građane da pošalju svoje sugestije.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 235 idi na stranu