Sutra Sabor SPC, prvi od izbora Porfirija za patrijarha

U Hramu Svetog Save na Vračaru sutra će početi dvodnevno redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, makina007
Foto: Depositphotos, makina007

To je prvo zasedanje od izbora Njegove svetosti patrijarha Porfirija na patrijaršijski tron, februara ove godine.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita zagrabačko-lljubljanskog, episkopa crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevevska nakon smrti svog episkopa.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Stanje na Kosovu i Metohiji i bezbednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a sutrašnja sednica će biti održana samo dva dana nakon što su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije "u opasnosti".

Priština, naime, traži da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, a ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što im do sada nije pošlo za rukom.

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvruti i na ovaj zahtev Prištine i zauzeti crkveni stav.

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemiioloških razloga.

Zasedanje Sveto arhijerejskog Sabora počenje svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti patrijarh Porfirije sa arhijerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 235 idi na stranu