Nesuglasice Rabata i Madrida; Vlada zahteva: Pokrenite istragu

Vlada Maroka zahteva od Španije da pokrene istragu kako je Brahim Gali, lider Fronta Polisario, pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka, ušao u Španiju.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.05.2021.

18:55

Nesuglasice Rabata i Madrida; Vlada zahteva: Pokrenite istragu
Shutterstock/E. S. Nugraha

Zahteva i da o tim saznanjima obavesti zvanični Rabat.

U zahtevu Rabata se traži da Madrid objasni pod kojim "uslovima, okolnostima i uz prećutni pristanak vlasti se dogodio ilegalni ulazak Galija u Španiju uz korišćenje falsifikovanih dokumenta i lažnog identiteta radi medicinskog tretmana", poručio je generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Maroka Fuad Jazur, prenosi Rojters.

Polisario se bori za nezavisost Zapadne Sahare uz podršku Alžira i prošle godine je najavio da će obnoviti oružanu borbu za nezavisnost koja je prekinuta 1991. godine uz posredovanje UN.

Odluka Španije da pruži gostoprimstvo Galiju, a da o tome ne obavesi Rabat i činjenica da je Gali koristio lažna dokumenta i identitet koje je obezbedio Alžir, izazvali su negodovanje Rabata koji smatra da je Zapadna Sahara deo Maroka.

SAD su prošlog decembra priznale da je Zapadna Sahara deo Maroka u okviru sporzuma kojim su ojačani i međusobni odnosi između Maroka Izraela.

Vlada u Rabatu je prošle nedelje opozvala svog ambasadora u Madridu, a u petak je saopštila da će doći do pogoršanja odnosa između dve zemlje ukoliko Gali napusti Španiju bez sudskog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: