Gotova dva "hrvatska eksperimenta": "Ovo je dokaz"

Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite objavio na pres-konferenciji rezultate dva tzv. "hrvatska eksperimenta".

Izvor: index.hr

Petak, 21.05.2021.

11:26

Gotova dva
EPA-EFE Christian Bruna

Podsetimo, u Hrvatskoj je epidemija koronavirusa već sedmicama u padu, a brojke su sve bolje. U isto vreme, broj vakcinisanih građana raste, pa je tako ta zemlja prešla 30 odsto odrasle populacije koja je primila jednu dozu vakcine.

S obzirom na bolju epidemiološku situaciju, hrvatski stručnjaci odlučili su da naprave eksperiment, sličan onom u Španiji, gde je organizovan koncert, kome su prisustvovali posetioci za koje je utvrđenoda nemaju kovid.

Nakon 15 dana od koncerta pokazalo se da je broj onih koji se zarazio skoro beznačajan, što je praktično značilo da su dotadašnja upozorenja stručnjaka da se koronavirus prenosi u masi veoma brzo i mnogo - pale u vodu.

Pošto je i hrvatska organizovala sličan eksperiment, ali sa svadbom i poslovnim forumom, danas su saopšteni rezultati.

"Imamo rezultate", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Kod prvog eksperimenta - poslovnog događaja, na kom je bilo 86 osoba koje su dobile dve doze vakcine, svi učesnici su uradili PCR test i on je bio negativan.

Kod drugog projekta, na svadbi, održanoj 15. maja, učestvovalo je 25 osoba koje su vakcinisane sa dve doze, 27 onih koji su kovid 19 preboleli i 58 njih sa negativnim testom.

"Oni su juče testirani i nemamo nijedan pozitivan rezultat. Ovo nam pokazuje da se na takvim događanjima nije dogodila zaraza. Imamo već takve rezultate koji su objavljeni u svetskoj literaturi, da se vidi kako ta mogućnost koju nam novi instrument, dakle vakcina, preboleli i testirani, omogućava da okupimo ljude na tragu starog normalnog života. Ovo je dokaz da možemo na taj način, ako pustimo samo one koji su vakcinisani, one koji su preležali kovid 19 ili su testirani, organizovati takve događaje", rekao je Krunoslav Cepak, direktor Instituta za javno zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: