Dodik pisao zbog Karadžića; Komšić: Milorad privatno piše

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio pismo sudu u Hagu da preispita odluku o transferu Radovana Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.05.2021.

07:57

Dodik pisao zbog Karadžića; Komšić: Milorad privatno piše
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

U pismu predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmelu Ađijusa Dodik poziva da se preispita odluka da prvi predsednik RS Radovan Karadžić prebaci na izdržavanje kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji.

Dodik je to naveo u pismu koje je uputio Ađijusu, nakon što je Međunarodni sud u Hagu odbio prigovor odbrane na odluku da Karadžić bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora.

"Koristim ovu priliku da izrazim duboku zabrinutost povodom Vaše odluke da prvi predsednik Republike Srpske, gospodin Radovan Karadžic izdržava kaznu zatvora u Velikoj Britaniji. Žalim što niste uzeli u obzir poslednji prigovor koji Vam je uputio advokatski tim gospodina Karadžića u kojem su sadržani brojni argumenti zbog kojih je trebalo da ovu odluku odmah povučete", naveo je Dodik, a prenosi Klix.ba.

On je pozorio da će fizička bezbednost Karadžića biti "apsolutno ugrožena "ukoliko bude premešten u bilo koji zatvor u Velikoj Britaniji.

"Sa Vaše strane ne postoje nikakve dodatne i poverljive garancije da će u engleskom zatvoru biti zaštićena njegova elementarna ljudska i gradjanska prava i da neće biti izložen revanšizmu odredjenih drugih grupa zatvorenika", napisao je Dodik.

Dodik je zatražio od Ađijusa da još jednom preispita svoju odluku i pošalje Karadžića u neki drugi zatvor u Evropi.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšic oštro je kritikovao Dodika zbog pisma Ađijusu.

"Ne želim ulaziti u to hoće li Milorad privatno pisati sudijama suda koji inače već godinama ne priznaje i javno se stavljati na stranu ratnog zločinca. Čak mi je možda i drago da to radi. Ako ima neko u svetu da ne zna kakav je, da sazna kroz ovakva pisma. Međutim, zloupotrebio je instituciju Predsedništva Bosne i Hercegovine, a to je nedopustivo, jer ovo nije stav Predsedništva i države Bosne i Hercegovine", rekao je Komšić.

Dodaje da će svima uputiti upozorenje da Milorad Dodik ne piše u ime Predsedništva BiH, prenosi Klix.ba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: