26 od 27: U državama EU nagli pad podrške

Podrška građana Evropske unije svojim nacionalnim vladama naglo je opala od početka pandemije kovid 19, pokazalo je istraživanje Eurofonda.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2021.

19:17

26 od 27: U državama EU nagli pad podrške
Foto: EPA/DUMITRU DORU

Ova agencija Evropske unije za poboljšanje uslova života i rada je studijom pokazala da građani u 26 od 27 zemalja EU imaju manje poverenja u svoje nacionalne vlade nego kada su u martu prošle godine počeli problemi zbog virusa kovid 19.

Izuzetak je Danska, gde je raspoloženje bilo stabilno.

Studija je takođe otkrila da je poverenje u sam blok generalno veće nego u nacionalne vlade, čak i nakon oštrih kritika izvršne Evropske komisije zbog kašnjenja u nabavci i isporuci vakcina protiv kovida 19.

Eurofond je istakao da se istraživanje zasnivalo na tri kruga glasanja na osnovu ukupnog uzorka od 138.629 ljudi.

Nakon poboljšanja prošlog leta kada je blok odobrio svoj plan oporavka vredan više milijardi evra, poverenje u EU kao organizaciju blago je opalo u februaru i martu u odnosu na godinu ranije.

U Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Kipru, Grčkoj i Poljskoj registrovana je mnogo niža podrška za vlade nego pre godinu dana.

Istraživanje je pokazalo da je Austrija, čija je vlada u početku bila pohvaljena zbog postupanja s pandemijom, ali se potom suočila s kritikama zbog kupovine vakcina, zabeležila jedan od najvećih padova podrške tokom protekle godine.
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI
Danska i Finska bile su zemlje sa najvećim poverenjem u nacionalnu vladu.

Studija je potvrdila istorijski trend da Evropljani više veruju EU kao organizaciji nego svojim nacionalnim vladama.

Građani Francuske, Mađarske, Malte, Portugala, Rumunije i Španije izjavili su da sada više veruju EU nego na početku pandemije, iako je podrška pala u Nemačkoj, najmoćnijoj članici Unije.

Četrnaest meseci nakon što su u EU zabeleženi prvi slučajevi kovida 19, Eurofond je upozorio da rastuća nejednakost i umor mogu dovesti do nestabilnosti ako se više ne učini kako bi se pomoglo Evropljanima.

"Neuspeh da spreči porast ekonomske i socijalne nejednakosti među građanima i državama članicama rizikuje izazivanje političkog nezadovoljstva evropskim društvenim ugovorom koji nas sve veže", navedeno je u istraživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: