Gotovo, nakon više od dva sata: "Konstruktivno"; "Duboko smo zabrinuti"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je kao konstruktivan sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Rejkjaviku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.05.2021.

07:04

Gotovo, nakon više od dva sata:
EPA-EFE/ KIMMO BRANDT

Lavrov je ocenio da dve strane razumeju potrebu "za prevazilaženjem nezdrave situacije koja je stvorena u odnosima Moskve i Vašingtona prethodnih godina", prenosi RIA Novosti.

"Mnogo je blokada, nije ih lako razbiti, ali osetio sam da su Entoni Blinken i njegov tim odlučni da to urade", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Govoreći o radu diplomatskih predstavništava u Rusiji i Sjedinjenim Državama, Lavrov je ocenio da lančana reakcija međusobnog zatvaranja diplomatskih predstavništava nikome ne odgovara i dodao da će biti pripremljeni predlozi za predsednike o tom pitanju.

Lavrov je naveo da je sa američkim kolegom razgovarao o nizu međunarodnih pitanja - situaciji na Korejskom poluostrvu, obnavljanju zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i situaciji u Avganistanu.

Pregovori između Lavrova i Blinkena u Rejkjaviku trajali su skoro dva sata.

Otvarajući sastanak, koji je bio i prvi susret na visokom nivou predstavnika Bajdenove administracije i njegovog ruskog kolege, Lavrov je rekao da Moskva i Vašington moraju da odluče kako da dalje razvijaju odnose, pošto postoje ozbiljne razlike.

Blinken je ocenio da Sjedinjene Države i Rusija mogu da rade u raznim pravcima, uprkos postojanju razlika, i istakao da će, ako lideri zemalja saradjuju, svet postati sigurniji.

SAD za stabilniji i predvidljivi odnos

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim da se SAD zalažu za stabilniji i predvidljiviji odnos sa Moskvom.

Kako se navodi u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, Blinken je izrazio i duboku zabrinutost SAD u vezi sa daljim vojnim razmeštanjem Rusije u Ukrajini i u njenoj blizini.

Američki državni sekretar izrazio je zabrinutost i vezano za akcije Rusije protiv Glasa Amerike i Radija slobodna Evropa, kao i za zdravlje opozicionara Alekseja Navaljnog i represiju protiv opozicionih organizacija.

U razgovoru je bilo reči i o oblastima u kojima bi narodi SAD i Rusije mogli da imaju koristi od poboljšane saradnje, uključujući Avganistan, stratešku stabilnost i suzbijanje nuklearnih programa Irana i Severne Koreje.

Na sastanku je istaknuta posvećenost nastavku razgovora u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: